sursa foto:  Getty Images

Scandalul documentelor clasificate din Statele Unite continuă! Astfel de înscrisuri au fost găsite şi în casa fostului vicepreşedinte american Mike Pence

Zece documente marcate ca fiind clasificate au fost depistate de un avocat al lui Mike Pence în locuinţa din Indiana a fostului vicepreşedinte al SUA, predând aceste înregistrări clasificate FBI-ului.

 

 

 

FBI şi Divizia de Securitate Naţională a Departamentului de Justiţie au lansat o analiză a documentelor şi a modului în care acestea au ajuns în casa lui Pence din Indiana.

Documentele clasificate au fost descoperite în noua locuinţă a lui Pence din Carmel, Indiana, de un avocat al lui Pence, în urma dezvăluirilor despre materialele clasificate descoperite în biroul privat şi în reşedinţa preşedintelui Joe Biden, au precizat sursele.

Descoperirea vine după ce Pence a declarat în repetate rânduri că nu a avut niciun document clasificat în posesia sa.

Nu este încă clar la ce se referă documentele sau nivelul lor de sensibilitate sau de clasificare. Echipa lui Pence intenţionează să notifice Congresul în cursul zilei de marţi.

Pence i-a cerut avocatului său să efectueze percheziţia în locuinţa sa ca măsură de precauţie, iar avocatul a început să cerceteze săptămâna trecută patru cutii depozitate în casa lui Pence, găsind un număr mic de documente cu marcaje clasificate, au precizat sursele.

Avocatul lui Pence a alertat imediat Arhivele Naţionale, spun sursele. La rândul lor, Arhivele Naţionale au informat Departamentul de Justiţie.

Un avocat al lui Pence a declarat pentru CNN că FBI a cerut să ridice documentele cu marcaje de documente clasificate chiar în acea seară, iar Pence a fost de acord. Agenţii de la biroul FBI din Indianapolis au ridicat documentele de la domiciliul lui Pence. Luni, echipa de avocaţi a lui Pence a dus cutiile înapoi la Washington, DC, şi le-a predat Arhivelor Naţionale pentru a verifica dacă sunt conforme cu Legea privind înregistrările prezidenţiale.

Într-o scrisoare către Arhivele Naţionale obţinută de CNN, reprezentantul lui Pence la Arhive, Greg Jacob, a scris că un „număr mic de documente purtând marcaje clasificat” au fost împachetate din greşeală în cutii şi transportate la locuinţa vicepreşedintelui.

„Vicepreşedintele Pence nu a ştiut de existenţa unor documente sensibile sau clasificate la reşedinţa sa personală”, a scris Jacob. „Vicepreşedintele Pence înţelege importanţa deosebită a protejării informaţiilor sensibile şi clasificate şi este pregătit şi dispus să coopereze pe deplin cu Arhivele Naţionale şi cu orice anchetă corespunzătoare”, arată documentul.

Materialele clasificate au fost stocate în cutii care au fost duse mai întâi la locuinţa temporară a lui Pence din Virginia înainte de a fi mutate în Indiana, potrivit surselor. Cutiile nu se aflau într-o zonă securizată, dar odată ce documentele clasificate au fost descoperite, acestea au fost plasate în interiorul unui seif aflat în casă.

Biroul lui Pence din Washington, DC, a fost, de asemenea, percheziţionat, a declarat avocatul fostului vicepreşedinte, dar nu a fost descoperit niciun material clasificat sau alte documente care să intre sub incidenţa Legii privind documentele prezidenţiale.

Săptămâna trecută, Pence a declarat la Fox Business că a primea documentele din cadrul briefingului zilnic la reşedinţa vicepreşedintelui. „Mă trezeam devreme. Mă duceam la seiful în care asistentul meu militar plasa acele materiale clasificate. Le scoteam şi le analizam”, a povestit Pence. „Primeam o prezentare a acestora şi apoi, sincer, de cele mai multe ori, pur şi simplu le returnam în dosarul în care le primisem. Ele intrau în mod obişnuit în ceea ce se numea un sac de ardere, pe care asistentul meu militar îl lua şi apoi distrugea acele materiale clasificate – la fel şi în materialele pe care le primeam la Casa Albă”, a detaliat Pence.

Informaţiile despre Pence vin în contextul în care consilieri speciali investighează deja gestionarea documentelor clasificate atât de către Biden, cât şi de către fostul preşedinte Donald Trump. Dezvăluirile vin, de asemenea, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora Pence se pregăteşte pentru o candidatură la nominalizarea republicană pentru funcţia de preşedinte, în 2024, scrie news.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare