sursa foto:  pexels.

Schimbări majore de la 1 aprilie! Se modifică tarifele plafonate la curentul electric!

Începând cu 1 aprilie vor avea loc modificări importante.  Legislația privind plafonarea prețurilor la energia electrică și gaze ar putea avea parte de schimbări majore.

Mai exact, odată intrată în vigoare noua legislație, perioada de plafonare a prețurilor ar putea fi prelungită cu încă un an.

Plafonare până în 2026

Potrivit  unui draft de Ordonanță de Urgență care nu a fost încă făcut public de Executiv, a fost propusă recent modificarea legislației de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze. 

Concret, perioada de plafonare a prețurilor se va prelungi cu încă un an, până în 2026, coborând modic plafoanele pentru consumatorii casnici și schimbând modalitatea prin care prelucrătorii de gaze naturale negociază prețurile cu distribuitorii.

Modificările aduse odată cu noua ordonanță

Potrivit Economedia,o  primă modificare propusă de noua ordonanță aflată în discuții în Guvern se referă la mecanismul de plafonare a prețurilor finale pentru consumatorii casnici și noncasnici de energie electrică și gaze care va fi prelungit cu un an față de termenul inițial, până la data de 31 martie 2026, cu unele prevederi suferind modificări față de condițiile prezente de plafonare.

Cât vor plăti consumatorii

Începând cu 1 aprilie 2024,  consumatorii non-casnici de energie electrică vor plăti un preț maxim plafonat de 1 leu/kWh,iar prețul maxim plafonat pentru consumatorii casnici cu un consum cuprins între 255 și 300 kWh/lună va fi maximum 1,2 lei/kWh, în scădere de la 1,3 lei. La fel va fi facturat și consumul lunar de peste 300 kWh al casnicilor, cu 1,2 lei/kWh. Noile plafoane vor intra în vigoare la 1 aprilie 2024, potrivit economedia.net.

Celelalte plafoane pentru casnici nu se vor  schimba.

Concret, plafoanele vor scădea foarte puțin, cât să se alinieze la scăderea prețurilor de producție la nivel global, cu tarifele practicate de distribuitori.

Ceea ce se dorește este ca facturile consumatorilor finali să scadă puțin pe parcursul următorilor doi ani, dar nu într-un fel simțitor. Aceste fluctuații vor fi vizibile mai ales pentru acele contracte noi de racordare care vor fi semnate după data de 1 aprilie 2024, în timp ce la cele aflate deja în curs nu or exista ajustări semnificative decât după o renegociere ulterioară în urma expirării lor.

Citește și: Factura la energie electrică și-ar putea micșora considerabil valoarea. Abonament de 36 de bani pe zi, pentru români

Cum se va calcula factura românilor

Potrivit proiectului de Ordonanță, între 1 aprilie 2025 și 1 aprilie 2026, componenta de achiziție a energiei electrice din factura clientului va fi calculată ca sumă între prețul mediu al tuturor tranzacțiilor din piețele la termen cu livrare în luna de consum din piețe (60%) și prețul PZU al lunii respective (40%), plus cel mult 10% adăugat la această sumă. Acestui preț i se va adăuga marja fixă de furnizare de 73 de lei/MWh (80 de lei la FUI) și tarifele și taxele reglementate, arată proiectul de lege, potrivit economedia.ro

În același interval de mai sus, componenta de achiziție a gazelor din factura clientului va fi calculată ca sumă între prețul mediu al tuturor tranzacțiilor din piețele la termen cu livrare în luna de consum din piețe (90%) și prețul PZU al lunii respective (10%), la care se adaugă 10%.

La acest preț se va adăuga marja fixă de furnizare de 12 lei/MWh (13,5 lei la FUI) și tarifele și taxele reglementate

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare