carne de porc

sursa foto:  expressdedunare.ro

Scroafa cu purcei, interzisă în curtea țăranilor? Guvernul Cîțu face o mutare controversată!

În luna martie a anului 2020, Bugetul.ro dezvăluia, în exclusivitate, că Guvernul Orban pregătește, printr-un proiect de Ordin al președintelui ANSVSA, interzicerea înmulțirii porcilor în gospodăriile țărănești.

Mai mult, același proiect de ordin, din 2020, prevedea că țăranii nu vor mai avea voie să crească mai mult de cinci porci în propria gospodărie.

Ulterior, Guvernul Orban a renunțat la Ordinul privind interzicerea înmulțirii porcilor în gospodăriile țărănești.

În ianuarie 2021, șeful Agriculturii, Adrian Oros, a revenit cu un proiect de Ordin de ministru în care se precizează că exploatațiile noncomerciale de suine, pentru consum familial, vor avea un efectiv de maximum 5 capete porci.

Așadar, Guvernul Cîțu încearcă să aplice parțial Ordinul Guvernului Orban, dat fiind că în acest nou proiect de ordin nu mai apare interdicția privind înmulțirea porcilor în gospodăriile țărănești. 

Pe de altă parte, proiectul de Ordin de ministru nr. 24 din 29.01.2021 poate aduce de la sine această interdicție, dat fiind că țăranul nu poate controla câți purcei va făta scroafa pe care o are în gospodărie. 

Ce spune Ordinul nr. 24/29.01.2021

Art. 1. Se stabilesc dimensiunile și tipurile exploataţiilor de creştere a suinelor pe teritoriul României, astfel:

a) exploataţie noncomercială de suine – exploataţie de subzistenţă de creştere a suinelor pentru consum familial, cu un efectiv de maximum 5 capete porci la îngrășat înregistrate în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor (S.N.I.I.A.) și care îndeplineşte prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate, deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului;

b) exploataţie comercială de suine – exploataţie de creștere a suinelor înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, indiferent de numărul de suine, care îndeplineşte prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate şi este autorizată sanitarveterinar, deţinută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului.

Art. 2. Responsabilitatea trecerii dintr-un tip de exploataţie în altul, aşa cum sunt prevăzute la art.1, intră în obligaţia crescătorilor de suine.

Art. 3. La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 538/2019 pentru stabilirea dimensiunilor şi a tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României, publicat în Monitorul Oficial al României. Partea I, nr.902 din 8 noiembrie 2019, se abrogă.

Ce dezvăluia Bugetul.ro în martie 2020:

Guvernul Orban a luat-o razna și vrea să-i împiedice pe țărani să-și mai înmulțească porcii. Un proiect de Ordin al președintelului ANSVSA, consultat de Bugetul.ro, pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de porcine şi pentru modificarea şi completarea unor norme sanitar -veterinare, provoacă un adevărat cutremur în agricultură.

Practic, în propriile gospodării, oamenii nu vor mai avea voie să-și înmulțească propriile animale. De asemenea, țăranii nu vor mai putea să-și mute porcii, indiferent de destinație.

„Art. 4. În exploataţiile nonprofesionale este interzisă:

i) activitatea de reproducție;
ii) mişcarea porcinelor vii indiferent de destinaţie”, se precizează în proiectul de Ordin, publicat pe site-ul ANSVSA.

Definiția exploatației nonprofesionale de porcine

Exploataţie nonprofesională de porcineexploataţia de subzistenţă (n.r. – maximum 5 capete de porcine, conform legii), înregistrată în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor (SNIIA), deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului, în care porcii sunt crescuţi numai pentru îngrășare şi sacrificare pentru consum familial şi respectă regulile prevăzute de legislaţia în vigoare.

Vezi și

EXCLUSIV Răsturnare de situație în MAI! Lucian Bode aplică, de fapt, Legea lui Marcel Vela

E super veste pentru toți cei care caută un loc de muncă! În curând se vor face angajări masive la stat. Un nume greu din Coaliția de guvernare a făcut anunțul

Acești angajați au dat lovitura! Vor avea salariile mărite cu 75%

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare