Se complică situația pentru Ucraina! Consiliul de Securitate Națională al Casei Albe acreditează teza unei rachete a apărării antiaeriene ucrainene căzute în Polonia

Casa Albă a acreditat ipoteza potrivit căreia racheta căzută în Polonia provine de la apărarea antiaeriană ucraineană, estimând totuşi că Rusia este, în final, responsabilă în această afacere.

 

Americanii „nu au văzut nimic care să contrazică” acest scenariu, avansat de Varşovia dar respins de Kiev, a estimat miercuri un purtător de cuvânt al Consiliului pentru securitate naţională, Adrienne Watson, relatează AFP.

Avem deplină încredere în ancheta derulată de guvernul polonez asupra exploziei produse în apropiere de frontiera cu Ucraina şi salutăm profesionalismul şi rigoarea cu care este efectuată„, a adăugat ea, în numele acestui organism în slujba preşedintelui Joe Biden.

Acestea fiind zise, indiferent care vor fi concluziile definitive, este clar că Rusia este, în final, responsabilă de acest eveniment tragic” din cauza tirurilor sale cu rachete asupra infrastructurilor civile ucrainene, a estimat ea într-un comunicat, adăugând: „Ucraina a avut şi are dreptul de se apăra„.

 

Această poziţie americană intervine în contextul în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reafirmat miercuri că racheta care a ucis două persoane într-un sat polonez provenea din Rusia.

 

Nu am nicio îndoială că această rachetă nu era a noastră„, a declarat Zelenski la televiziune, dând asigurări că nu a primit nicio probă din partea occidentalilor privind provenienţa rachetei.

Incidentul a suscitat temeri privind o escaladare majoră, întrucât Polonia, membră a NATO, este protejată de angajamentul de apărare colectivă, dar tensiunile au scăzut parţial miercuri, informează agerpres.ro.

La rândul său, Moscova a negat că ar fi tras această rachetă.

Vezi și:

Volodimir Zelenski tună și fulgeră: ‘Nu am nicio îndoială că racheta nu ne aparținea. Cred că era o rachetă a Rusiei, conform raportului militarilor’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare