sursa foto:  portalinvatamant.ro

Se întâmplă și la case mai mari! Sistemul de învățământ, bun numai pentru unii

Germania e unică în Europa prin sistemul de învățământ structurat pe trei niveluri. Elevii sunt repartizați la licee în funcție de notele din școala primară și o singură categorie de licee oferă acces la învățământul superior. Criticii spun că sistemul îi discriminează pe elevii din familii nevoiașe și că viitorul copiilor n-ar trebui decis atât de devreme. Un astfel de cetățean a păcălit soarta și e pe punctul de a absolvi o facultate. Cu toate acestea, e măcinat de îndoieli și îngrijorări legate de viitor. 

Robin a obținut o diplomă de liceu. Ne e deloc un lucru mărunt în regiunea industrială din Salzgitter, unde doar unul din patru tineri reușește acest lucru, adică jumătate din media naţională.

„Părinții mei și-au pierdut locurile de muncă și brusc am avut de înfruntat o situație cu totul nouă ca familie. În acel moment, am înțeles de ce părinții mi-au spus să învăț o meserie, ceva mai puțin riscant. Dar am fost rebel și mi-am spus: trebuie să plec de aici și să fac ceea ce este potrivit pentru mine”, povestește Robin.

La 16 ani, Robin a decis să continue liceul și să obțină o diplomă.

„Tatăl meu bea foarte mult și s-a înfuriat. Era foarte gălăgios. În acea zi, a mers în camera mea și a distrus-o complet pentru că îi spusesem că vreau să merg la școală”, povestește tânărul.

În aceeași seară, Robin s-a mutat. A rămas în relații bune cu mama și sora sa.

„Nu putea învăța acasă. Televizorul era mereu pornit, soțul meu îl lăsa aprins chiar și în timp ce dormea. Nu-l puteam opri. Vă spun sincer, nu credeam că Robin va reuși”, spune Anna, mama lui Robin.

Astăzi, Robin studiază matematica și filosofia la Braunschweig. Îi face surorii sale un tur al universității. Ea e încă la liceu și vrea să devină profesoară.

„E modelul meu în viață pentru că a reușit să realizeze tot ce îmi doresc și eu. E ca o sursă de inspirație”, mărturisește Vivien, sora lui Robin.

Robin se întâlnește cu fostul său mentor. Lucrează la fundația Studienkompass, care ajută 1.300 de tineri din familii defavorizate să termine liceul și să se adapteze vieții universitare. Pentru că în Germania, acești copii nu se bucură de aceleași oportunități educaționale ca restul elevilor.

„Sunt încă multe de făcut în ceea ce privește egalitatea de șanse în educație. Astăzi, situația de acasă a unei persoane încă are un rol major în stabilirea oportunităților de care beneficiază acea persoană în viață și în educație. În acest fel, mulți tineri cu potențial nu sunt descoperiți niciodată”, spune Kathrin Philipp, consultant la Studienkompass.

Kathrin Philipp l-a îndrumat pe Robin în ultimii ani de liceu și în primul an de facultate. E foarte important. Cercetările arată că elevii ai căror părinți nu au o diplomă au mai puține șanse să urmeze studii de doctorat, informează digi24.

 

Vezi și

Dumitru Coarnă, ‘ultimatum’ pentru Traian Berbeceanu și Marcel Vela: ‘În timp util’

Hellvig ambasador în locul lui Maior? ‘ceva este putred’ în sistem

Vești pentru toți românii! Începând cu luna februarie se acordă un nou tip de pensie

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare