sursa foto:  bursa.ro

Șeful Finanțelor, Adrian Câciu, iritat de protestul polițiștilor! ‘Mie mi s-a părut puțin ciudat să spui că nu mai dai amenzi în contextul în care nu primești drepturi salariale’

Ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu, s-a declarat revoltat de protestul sindicaliștilor de la Europol.

După ce polițiștii au amenințat că dau, în loc de amenzi, avertismente, Câciu le cere oamenilor legii să aplice legea.

În opinia lui Adrian Câciu, nu poți să spui că nu mai dai amenzi pentru că nu ți se respectă drepturile salariale. Legea trebuie respectată, a subliniat șeful Finanțelor.

Mai mult, șeful Finanțelor a precizat că punctul de amendă va rămâne plafonat la 145 de lei și în 2022. Potrivit legislației în vigoare, punctul de amendă ar trebui majorat odată cu salariul minim pe economie.

Adrian Câciu: „Să aplice cei care sunt îndreptățiți aceste amenzi”

„Suntem într-o analiză. Evident că nu vom crește acum amenzile pentru că crește salariul minim. Deci, eu cred că, deocamdată, punctul-amendă rămâne plafonat la 145.

Nu, nu! Eu aș prefera să intrăm într-o normalitate cu amenzile din altă perspectivă. Nu contează neapărat baza, contează modul în care se aplică. Să aplice cei care sunt îndreptățiți aceste amenzi. Să nu mai fie toleranță la încălcarea legii. 

O să am o discuție și cu sindicatul acela de poliție. Mie mi s-a părut puțin ciudat să spui că nu mai dai amenzi în contextul în care nu primești drepturi salariale. Haideți să găsim un echilibru! Una-i una și alta-i alta! Legea trebuie aplicată.

Amenzile nu sunt ceva voluntar. Nu-i cer asta (n.r. – lui Lucian Bode, ministrul de Interne, să pună polțiștii la treabă), dar trebuie dialog”, a afirmat ministrul Adrian Câciu, la Antena 3.

Vezi și Polițiștii cer ridicarea restricțiilor anti-Covid și anularea Certificatului Verde: ‘Acum aproape toate județele sunt în scenariul verde’

De la 1 Decembrie, Sindicatul Europol le-a recomandat polițiștilor să dea avertisment în loc de amenzi, pentru a le fi respectate drepturile salariale. Ulterior, ei au prezentat mai multe procese-verbale în care s-au dat avertismente.

Vezi și Dovadă. De azi, polițiștii au început să dea avertismente în loc de amenzi, în semn de protest: ‘Mulțumesc Poliția Rutieră’

„Cât M.A.I. răbdăm?!. Aceasta este întrebarea care ar trebui să fie pe buzele fiecărui polițist în această perioadă. Negocierile politice pentru formarea majorității guvernamentale au avut drept unic scop împărțirea “ciolanului” pentru clientela politică flămândă.

Vedem că respectarea Legii este facultativă în “Statul de drepți” al președintelui Iohannis și asta pentru că Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, votată de toate partidele care acum formează majoritatea (PNL, PSD, UDMR), se intenționează a fi suspendată și în anul 2022. Cu alte cuvinte, sute de mii de bugetari vor rămâne în continuare cu inechitățile și discriminările salariale pe care din 2010, tot guvernanții le-au generat.

Despre pensiile militare nu se scoate un cuvânt, în condițiile în care rezerviștilor nu le-a mai fost indexată pensia nici măcar cu inflația galopantă din ultimii 2 ani. Personajele politice marcante, în mod populist, plasează pensiile militare în afara sistemului public de pensii cu scopul evident de a nu aplica majorarea procentuală promisă pensionarilor civili.

Revendicările noastre vizează exclusiv aplicarea legilor în vigoare și în acest sens protestăm pentru:

  • aplicarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice începând cu 01 ianuarie 2022;
  • indexarea pensiilor militare cu indicele inflației;

Ne-a ajuns cuțitul la os. Nu mai acceptăm să fim bătaia de joc a Guvernului. Nu mai acceptăm să fim folosiți pe post de mercenari ai interdicțiilor aplicate în numele “COVIDULUI”. NU mai acceptăm să îndeplinim sarcini pe care nu le avem în fișa postului. NU mai suntem dispuși să rămânem fraierii sistemului bugetar, în timp ce pentru alte categorii bugetare, Legea salarizării deja se aplică în integralitate.

În 2017, PSD-ul, aflat la guvernare, ne-a spus că noi nu contăm. Ne-a spus că prioritate în acordarea drepturilor salariale o au medicii și cadrele didactice. Am înțeles și am așteptat spășiți să ne vină rândul la “normalitate” și decență salarială. Însă cu toții am fost înșelați de noul Guvern PNL, care la finalul lunii decembrie 2020 a hotărât să facă economie tot pe spatele nostru, al polițiștilor și rezerviștilor MAI.

Polițiștii nu vor salarii mărite, ci vor doar plata acelor drepturi prevăzute încă din anul 2017 în Legea salarizării. Din 2007 polițiștii nu au mai avut parte de măriri salariale. Norocul nostru a fost creșterea salariului minim pe economie, pentru că altfel, aveam și acum salariu de 1100 lei, cum era în 2013.

Facem un apel către toți polițiștii, sindicalizați sau nesindicalizați, să participe activ la programul de proteste pe care l-am pregătit, ca un ultim semnal de alarmă înaintea blocării activității. Vă reamintim că medicii și-au obținut drepturile salariale și majorări doar prin oprirea activității, cadrele didactice au avut zeci de mii de oameni în stradă, grefierii și-au apărat pensiile de serviciu prin refuzul de a mai intra în ședințele de judecată, inclusiv magistrații, care au același regim al interdicțiilor, au întrat în “grevă” pentru a protesta față de atacurile concertate asupra Justiției.

De la cei tineri până la cei cu experiență, de la agenți la ofițeri, de la cei cu funcții de execuție la cei cu funcții de conducere, cu TOȚII trebuie să arătăm că suntem indispensabili într-o societate. De aceea vă cerem să distribuiți masiv programul protestelor și să participați activ la aplicarea măsurilor de protest, după cum urmează:

1. Începând cu 1 decembrie 2021, să manifestați indulgență maximă față de cetățenii care săvârșesc contravenții și să sancționați în primul rând cu AVERTISMENT scris/verbal;
2. În perioada 1-31 decembrie să completați notificările către unități în care să vă exprimați dezacordul de a mai efectua ore suplimentare și de a mai îndeplini sarcini anti-covid pe care nu le aveți în fișa postului, începând cu 1 ianuarie 2022;
3. Să fiți prezenți la protestele care vor avea loc:

      > în 13-15 dec 2021 în fața Prefecturilor (urmează să nominalizăm punctual județele și datele, în funcție de disponibilitatea colegilor de a participa la protest);

      > în data de 16 dec 2021 între 10:00 – 14: 00 în fața MAI;

      > în data de 17 dec 2021 între 10:00-12:00 în fața sediului PSD, între 12:00-14:00 în fața sediului PNL iar între 14:30-16:00 în fața sediului UDMR.

Va fi pentru prima dată când polițiștii vor protesta în fața sediilor partidelor politice care asigură guvernarea țării și asta pentru a le aduce aminte că Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pe care au votat-o toate partidele, trebuie să fie aplicată fără nicio excepție, de la 1 ianuarie 2022”, a transmis Europol, la 27 noiembrie.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare