sursa foto:  brasovultau.ro

Șeicii investesc în România! Un colos din țara noastră se aliază cu o companie din Emiratele Arabe

Este premieră în România! Un colos din țara noastră se aliază cu o companie din Emiratele Arabe pentru a construi parcuri eoliene off-shore și parcuri solare flotante pe Olt și Dunăre

Reprezentanții companiei cu capital majoritar de stat Hidroelectrica și cei ai companiei emirateze MASDAR (Abu Dhabi Future Energy Company) au semnat luni un acord de asociere de participațiune pentru realizarea de parcuri eoliene off-shore și parcuri solare flotante în România, potrivit unor comunicate ale companiei și ale Administrației Prezidențiale.

MASDAR este o companie de energie regenerabilă deținută de guvernele Emiratelor Arabe Unite.

Prin acest acord, cele două firme vor înființa o societate mixtă în scopul dezvoltării, investiției, construcției și exploatării proiectelor de energie regenerabilă.

Potrviti informațiilor G4Media, e vorba în primul rând despre construcția a două parcuri fotovoltaice în cadrul amenajărilor „Mândra”, pe Olt, în cuveta fostului lac de acumulare Făgăraș – Hoghiz, respectiv Ostrov, lângă Porțile de Fier, pe Dunăre.

Parcul fotovoltaic de pe rîul Olt va avea o capacitate instalată de 300 MW

Acordul dintre Hidroelectrica și Masdar a fost semnat în prezența președintelui Klaus Iohannis, aflat în vizită oficială în Emiratele Arabe Unite.

Masdar are proiecte realizate în 40 de țări și cu o experiență de 16 ani în dezvoltarea și construcția de capacități de producție a energiei din surse regenerabile, și are un portofoliu de 23 GW instalați. Conform datelor furnizate de companie și citate de Hidroelectrica, din 2006, Masdar a investit în principal în proiecte de energie solară și eoliană, valoarea combinată a acestora ridicându-se la peste 30 de miliarde de dolari.

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie verde din țara noastră, având o cota de piață de cca. 28%, realizată cu o producție medie anuală de 15,7 TWh livrați în rețea. De asemenea, Hidroelectrica este cea mai profitabilă companie românească, având un portofoliu de 187 de hidrocentrale, cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW. La toate acestea se adaugă parcul eolian Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare