sursa foto:  digi24.ro

Semnale îngrijorătoare pentru românii cu rate! ‘Vor urma alte 2 creșteri de dobândă până la finele anului’, anunță Adrian Negrescu

Vești proaste pentru românii cu rate! Până la finalul anului, aceștia trebuie să se aștepte la noi creșteri ale dobânzilor la creditele în lei, spun specialiștii în economie.

După ce BNR a crescut rata dobânzii de politică monetară astăzi, 4,75% la 5,5%, analiștii economici estimează că ROBOR la 3 luni va ajunge la 10% până la sfârșitul anului.

„Creșterea asta de dobânzi se traduce în creșteri de prețuri. Da, în creșteri de preț. Și asta înseamnă încă un val de inflație. Iată că suntem într-un carusel din care vom ieși cu greu. Banca Națională-i cu spatele la zid. Vor urma alte 2 creșteri de dobândă până la finele anului menite să stăvilească acest iureș inflaționist pentru care Guvernul României, din păcate, nu face nimic din punct de vedere statistic. Probabil, următoarele două trimestre, adică trimestrul 3 și trimestrul 4, vor confirma, practic, faptul că ne îndreptăm spre recesiune”, a precizat analistul economic Adrian Negrescu, la Antena 3.

„Migrarea de la ROBOR la IRCC nu face altceva decât să așteptăm o creștere a IRCC-ului pentru perioada următoare”

„Dobânzile interbancare au ajuns la maximul ultimilor 10 ani asta și pentru că indicele ROBOR a atins 8,11 %. Astfel, rata unui român cu un credit de 250.000 de lei pe 30 de ani a crescut cu 1.135 de lei față de aceeași perioadă a anului trecut când indicele ROBOR era la 1.52%. Există soluții pentru cei în această situație, însă toate sunt cu două tăișuri.

În condițiile în care dorim să facem, putem să mergem pe o idee a unei refinanțări la o instituție bancară care oferă o dobândă fixă pentru cred ipotecar, dar din punctul meu de vedere, în momentul de față este tardiv. Deja majoritatea băncilor din România și-au aliniat, să-i spunem așa, inclusiv dobânda fixă. Migrarea de la ROBOR la IRCC nu face altceva decât să așteptăm o creștere a IRCC-ului pentru perioada următoare, în sensul în care amânăm practic momentul în care vom ajunge în același loc. Pentru că IRCC-ul este o rată întârziată cam cu 6 luni”, a afirmat, la rândul său, Radu Ciobanu, profesor în finanțe.

„Dacă nu mai ai niciun serviciu și ai fost disponibilizat, Doamne ferește, să ajungi într-o astfel de situație, da, vei ajunge să apelezi la măsura de amânare a ratelor. Dar, atenție! Numai pentru 2-3 luni maxim, timp în care să-ți găsești un loc de muncă.

Iar cei care, din nefericire, vor rămâne fără niciun venit și nu au nicio șansă să se angajeze, legea falimentului personal, darea în plată sunt două măsuri care pot fi aplicate cu ajutorul unor persoane specializate, în așa fel încât să scapi de această povară”, a mai spus Adrian Negrescu.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare