sursa foto:  faz.net

Situație dură pentru cea mai puternică economie din UE! Germania se confruntă cu o scădere peste așteptări a exporturilor, pe fondul cererii slabe din Statele Unite și China

Potrivit ultimelor date publicate de Oficiul federal de statistică (Destatis), Germania, prima economie europeană, a înregistrat o scădere peste aşteptări a exporturilor în martie, în urma reducerii livrărilor către Statele Unite şi China.

 

Exporturile au scăzut cu 5,2% în martie, comparativ cu luna precedentă (când s-a înregistrat o expansiune de 4%), în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un declin de 2,4%, aceasta fiind cea mai mare creştere a exporturilor din ultimele 10 luni, transmit DPA şi Reuters.

În martie, exporturile germane spre Statele Unite şi China au înregistrat un recul de 10,9%, respectiv de 9,3%, iar cele spre statele membre UE un declin de 6,2%.

Comerţul cu China s-a redus substanţial

„Aceste date nu arată efectele redeschiderii economiei chineze. Comerţul cu China s-a redus substanţial la finalul primului trimestru din 2023, dar efectele complete ale redeschiderii se vor simţi în trimestrul doi„, a apreciat Claus Vistesen, economist şef la Pantheon Macroeconomics.

Încrederea în rândul exportatorilor germani s-a redresat, ajungând la cel mai ridicat nivel de la izbucnirea războiului, datorită rezilienţei economiei SUA şi pe fondul speranţelor că va urma o majorare a cererii în urma redeschiderii economiei chineze, arată datele Institutului economic Ifo.

Importurile au scăzut cu 6,4% în martie, comparativ cu luna precedentă (când s-a înregistrat o expansiune de 4,4%), în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un declin de 1,7%.

În martie, excedentul comercial al Germaniei, conform datelor ajustate sezonier, a urcat la 16,7 miliarde de euro, în creştere de la 16,1 miliarde de euro în februarie.

Analiştii se aşteaptă ca problemele din lanţul de aprovizionare, criza din energie şi riscurile geopolitice să afecteze anul acesta companiile din domeniul exporturilor.

Asociaţia Camerelor Germane de Industrie şi Comerţ (DIHK) a înrăutăţit miercuri estimările privind creşterea exporturilor la 1% în 2023, faţă de un avans de 2,5% previzionat anterior.

În ritm anual, exporturile au crescut cu 5% în martie, după un avans de 6,4% în februarie, în timp ce importurile au scăzut cu 5,5%, conform agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare