rfi.ro

sursa foto:  rfi.ro

Situație dură pentru zona euro! BCE: ‘Estimările privind inflația au crescut în decembrie, în pofida scăderii prețurilor la energie’

Potrivit unui studiu recent publicat de Banca Centrală Europeană (BCE), aşteptările consumatorilor din zona euro privind inflaţia au crescut din nou în decembrie.

Potrivit unei estimări preliminare publicate de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a încetinit la 8,5% în decembrie, de la 9,2% luna precedentă. Cifra anunţată de Eurostat este mai bună decât estimările analiştilor, care mizau pe un nivel al preţurilor de 9%. Totuşi, inflaţia este de patru ori mai mare decât ţinta Băncii Centrale Europene de 2%.

Este a treia lună consecutivă în care s-a înregistrat o încetinire a preţurilor în zona euro, după ce în octombrie se înregistrase un nivel record, de 10,6%.

Aşteptările medii privind inflaţia în următorii trei ani au urcat la 3% în decembrie, de la 2,9% luna precedentă, arată datele BCE realizate pe baza răspunsurilor acordate de 14.000 de adulţi din şase cele mai mari ţări din zona euro. Dar pentru următoarele 12 luni aşteptările medii privind inflaţia au ajuns la 5%.

Analiştii apreciază că, atunci când aşteptările rămân ridicate, angajaţii şi companiile îşi ajustează comportamentul privind stabilirea salariilor, ţin cont de creşterea rapidă a preţurilor şi fac mai dificilă revenirea inflaţiei la ţinta BCE de 2%.

De asemenea, studiul BCE arată o îmbunătăţire moderată a aşteptărilor privind evoluţia economia şi creşterea salariilor şi o uşoară reducere a aşteptărilor privind şomajul.

În cele mai recente prognoze, BCE se aşteaptă ca rata inflaţiei în zona euro să se situeze la 6,3% în 2023 şi la 3,4% în 2024, conform agerpers.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare