avocat lege

sursa foto:  tomasechi.ro

Situație fără precedent în România: Cine este deputatul care ar avea interdicție de a se afla în Parlament, dar lucrează de zor la modificarea Legilor Justiției

Scandalul pe legile justiției a trecut de granițele României. Încercarea de a modifica aceste legi a stârnit până și revolta Statelor Unite ale Americii care și-a exprimat îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar şi cere Parlamentului să respingă propunerile care slăbesc statul de drept.

În ciuda acestui semnal de alarmă, oficialii au decis să meargă în continuare cu demersurile pentru modificarea legilor justiției. Mai mult, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au pus la dispoziția Departamentului de Stat al SUA întreaga documentație referitoare la principiile care au stat la baza elaborării propunerilor actuale de reformă a sistemului judiciar.

Deși vorbim despre legile justiției, s-ar părea că acestea sunt încălcate chiar din interior. Marea surpriză vine de la comisia specială care modifică legile justiției. Potrivit ziare.com, este vorba despre un deputat căruia i s-a interzis prezența în Parlament, dar care se află chiar în comisia ce se ocupă de modificarea legilor.

Vezi și Acuze GRAVE ale protestatarilor #Rezist! Cine ar fi TRĂDAT

Este vorba despre deputatul ALDE, Steluta Cataniciu. Cazul acestei apare și în ultimul raport MCV, in care i se cere explicit lui Liviu Dragnea sa isi exercite atributiile de presedinte al Camerei Deputatilor si sa revoce mandatul respectivului deputat.

Steluta Cataniciu a reprezentat PDL, în perioada 2005-2008, in Consiliul Judetean Cluj, dupa care a trecut la PNL, din partea caruia a fost consilier local la Cluj-Napoca pana in 2012, iar ulterior deputat. In 2014 a sarit in barca lui Calin Popescu Tariceanu – PLR, transformat ulterior in ALDE.

Aceasta ar fi avut interzis din partea instanțelor să mai ocupe o functie publica dupa ce a fost prinsa de ANI in conflict de interese.

Potrivit sursei citate, inspectorii de integritate au constatat ca, in 2009, in calitate de consilier local, avocata Steluta Cataniciu a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie administrativa intrucat in calitate de consilier local a participat la adoptarea unei hotarari privind o societate cu care ar fi avut raporturi juridice.

Vezi și Cristina Stamate nu are loc de veci! Cunoscutul actor care s-a oferit să-i ajute apropiații în privința înmormântării

Deși a făcut recurs, nu a avut câștig de cauză.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din functie, precum si interdictia de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani de la data ramanerii definitive a raportului”, spune legea.

În ciuda faptului că AEP anunțase BEJ Cluj în legătură cu situația sa, Steluta a candidat la alegerile parlamentare ca deputat in functie si candidat la Camera Deputatilor din partea ALDE (locul 1 pe lista), iar în cele din urmă a fost și admisă.

Birourilor electorale de circumscriptie le-a fost adusa la cunostinta, cu Adresa BEC nr. 149/C/BEC/SCD/2016, lista persoanelor in privinta carora s-a stabilit interdictia de a ocupa pe o perioada de 3 ani o functie publica, in care figureaza si doamna Steluta Gustica Cataniciu„, se arata in raspunsul primit atunci la redactie.

Ziare.com a cerut oficial conducerii BEJ Cluj sa explice cum de a fost posibil ca, totusi, candidatura acesteia sa fie admisa.

„Candidatura doamnei Steluta Gustica Cataniciu a fost admisa de catre Biroul Electoral de Circumscriptie Judeteana nr. 13 Cluj prin Decizia nr. 14 adoptata cu majoritate de voturi (5 voturi ‘pentru’, 2 voturi ‘impotriva’) in sedinta din data de 29. 10.2016.

Vezi și  Gazda gigantului Amazon are planuri mari: Mutarea fără precedent care va aduce mii de locuri de muncă în București și Timișoara

Membrii biroului electoral care au votat pentru admiterea candidaturii doamnei Cataniciu au apreciat ca la data de 29 octombrie 2016 nu exista nicio interdictie, atata timp cat pe lista intocmita de ANI, comunicata prin adresa BEC nr. 149/C/13.10.2016, este specificat faptul ca interdictia de 3 ani de a mai ocupa o functie/demnitate publica incepe de la incetarea mandatului de deputat 2012-2016.

Membrii biroului electoral care au votat impotriva au apreciat ca, raportat la prevederile art.2, alin.6 din Legea 208/2015, coroborat cu art.58 alin.1 si art. 52 alin. 14 din aceeasi lege, candidatura doamnei Steluta Gustica Cataniciu nu indeplineste conditiile legale pentru a fi admisa. Atata timp cat doamna Steluta Gustica Cataniciu nu-si va putea exercita mandatul aceasta nu intruneste nici conditiile legale pentru a candida”, se arata in raspunsul oficial primit la redactie sub semnatura presedintelui BEJ Cluj, judecatorul Monica Trofin.

Intr-un stat de drept, ar fi de asteptat sa existe un mecanism care sa regleze astfel de exceptii. Si exista, numai ca el a fost scurtcircuitat in Parlament.
Cum era si firesc, ANI a informat Parlamentul cu privire la faptul ca Steluta Cataniciu (alaturi de alti alesi) nu poate ocupa functia de deputat, cerand invalidarea mandatului ei.
Comisia de validare, insa, condusa de nimeni altul decat Florin Iordache, a manevrat actele in asa fel incat Steluta Cataniciu a trecut pragul validarii si a depus juramantul de membru al Parlamentului Romaniei.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare