sedinta guvern 85602500

sursa foto:  dcnews.ro

Somație pentru Guvern! I se cere o clarificare urgentă în privința pensiilor românilor

Asociația Participanților în Fonduri de Pensii solicită Guvernului clarificări cu privire la viitorul sistemului de pensii private obligatorii din România.

Asociația are în vedere în principal măsurile ce vor fi întreprinse pentru modificarea OUG 114/2018 referitoare la Pilonul 2 în vederea relaxării cerințelor de capital suplimentar, măsuri promise de autorități încă de la finalul lunii martie.

Asociația Participanților sugerează Guvernului constituirea unui grup de lucru cuprinzând toate părțile interesate pentru a ajunge la o concluzie referitoare la modul de funcționare a Pilonului 2 în România.

„Guvernul este dator să clarifice situația administratorilor de fonduri de pensii Pilon 2. Modificările aduse OUG 114/2018 prin OUG 19/2019 nu aduc clarificări, ci doar amânări în ce privește noile cerințe de capital pentru acești administratori. Este în beneficiul tuturor salariaților care sunt participanți în aceste fonduri să existe o certitudine din acest punct de vedere. Administratorii de fonduri de pensii Pilon 2 trebuie să se concentreze pe administrarea și creșterea activelor fondurilor de pensii, în beneficiul viitorilor pensionari, nu să se preocupe cum și dacă vor face față cerințelor de capital sau dacă își vor continua afacerile în România. Este, de aceea, necesar ca Guvernul să acționeze rapid în această privință, cu implicarea tuturor persoanelor interesate în acest proces de clarificare”, a arătat Consiliul Director al Asociației Participanților în Fonduri de Pensii din România.

La finalul anului 2018, Guvernul a adoptat, fără consultare și fără nicio analiză de impact, OUG 114/2018, care modifică substanțial cadrul general de existență și funcționare a Pilonului II, prin introducerea de noi cerințe de capital pentru administratori, de până la 750 de milioane de euro la nivelul întregii industrii pentru anul 2019 (conform unor calcule neoficiale ale Autorității de Supraveghere Financiară), reducerea cu până la 70% a comisioanelor de administrare și alte măsuri, precum opționalizarea Pilonului II și eliminarea sa de facto pentru angajații din sectorul de construcții. În urma unor consultări cu administratorii fondurilor de pensii private din România, la finalul lunii martie, prin OUG 19/2019, s-a suspendat până la 31 mai 2019 aplicarea cerințelor cu privire la capitalul social suplimentar cerut administratorilor de pensii Pilon 2, fiind însă menținute neschimbate celelalte măsuri. Amânarea oferită administratorilor de fonduri de pensii private nu oferă însă predictibilitate, iar problema Pilonului 2, deja afectat de măsurile OUG 114/2018, este departe de a fi rezolvată.

Vezi și ANAF lovește din nou! Cum i-a păcălit instituția pe români

Și lui îi plac banii publici! Dezvăluire-bombă despre șeful USR: afaceri cu MAI, dar și cu prefectura lui Mazăre

EXCLUSIV Aflată în Costa Rica, Elena Udrea încasează o lovitură devastatoare! Ion Țiriac i-a dinamitat afacerea

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare