sursa foto:  Inquam Photos/George Călin

SOS al lui Rareș Bogdan: Fermierii vând laptele românesc cu 2 lei, iar la raft ajunge cu 10. Pentru a nu ne trezi doar cu lapte din Ungaria și Polonia, voi ridica problema la următoarea ședință a Coaliției

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, trage un semnal de alarmă cu privire la producătorii de lapte din România.

Rareș Bogdan atenționează că 40% din fermele de vite sunt pe punctul de a fi închise, din cauza costului energiei și al furajelor. De asemenea, liderul liberal acuză că fermierii vând laptele românesc cu 2 lei, iar la raft ajunge cu 10.

Astfel, el promite că va ridica această problemă în următoarea ședință de Coaliție, pentru ca România să nu ajungă în situația de a avea doar lapte din Ungaria și Polonia.

„S.O.S. fermierul român! S.O.S. laptele românesc!

700.000 de tone de lapte importate într-un an și 40% din fermele de vite pe punctul de a pune lacătul arată drama pe care o trăiesc crescătorii de animale din România. Ca urmare a reducerii efectivelor de bovine din cauza costului energiei și al furajelor, a crescut masiv importul de lapte brut.

Pentru a nu ne trezi doar cu lapte din Ungaria și Polonia, voi ridica mâine problema la BPN al PNL și la următoarea ședință a Coaliției.

Suntem obligați să luăm măsuri și să rezolvăm această problemă, pentru că altfel înseamnă că nu ne pasă de crescătorul român de vite. Colegul Adrian Cosma de la Satu Mare a atras deja atenția și a propus o soluție de bun-simț, și anume o compensație financiară de 1 leu/litrul de lapte, măsură care să se aplice cel puțin un an.

În condițiile în care fermierii vând laptele românesc cu 2 lei, iar la raft ajunge cu 10, în condițiile în care costurile fermelor au crescut din cauza scumpirilor generate de criza energetică – deci cauze neimputabile lor – cred că suntem datori să găsim soluții pentru a nu asista la colapsul total al acestei activități.

Foarte mulți fermieri au abandonat deja lupta și și-au sacrificat animalele, unele de rase superioare, luate cu credite. Alții vând laptele mult sub costul de producție, amânând finalul care se apropie dramatic de ei, deci cred că 1 leu/litrul de lapte pentru a-i ajuta să depășească criza este o soluție decentă. S.O.S. laptele românesc!”, este mesajul lui Rareș Bogdan.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare