Fostul premier al României, Petre Roman, mi-a declarat, în luna februarie, că Serviciul Român de Informații s-ar fi aflat în spatele Mineriadei din septembrie 1991, în urma căreia a fost forțat să-și dea demisia din funcția de prim-ministru. Mai mult, Petre Roman a afirmat, pentru Bugetul.ro, că SRI ar fi, de fapt, urmașul fostei Securități comuniste. Astfel, am solicitat un punct de vedere din partea Serviciului Român de Informații, cu privire la acuzațiile aduse de fostul prim-ministru.
Astăzi Serviciul Român de Informații a transmis, pentru Bugetul.ro, că „respectă dreptul la liberă exprimare, garantat constituţional”.
Răspunsul integral primit, de Bugetul.ro, de la SRI:
„Ca urmare a solicitării dumneavoastră, vă comunicăm că Serviciul Român de Informaţii respectă dreptul la liberă exprimare, garantat constituţional.
Totodată, instituţia noastră manifestă o preocupare permanentă pentru respectarea legalităţii activităţilor întreprinse în scopul prezervării securităţii naţionale, conform limitelor trasate de Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv de Legea nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, cu modificările şi completările ulterioare.
În acest sens, activitatea Serviciului Român de Informaţii este circumscrisă în mod imperativ şi limitativ dispoziţiilor legale în vigoare, care statuează, în cuprinsul art. 2 din Legea nr. 14/1992, că instituţia noastră organizează activităţi pentru culegerea, verificarea şi valorificarea informaţiilor necesare cunoaşterii, prevenirii şi contracarării oricăror acţiuni care constituie, potrivit legii, ameninţări la adresa siguranţei naţionale a României, aşa cum sunt acestea reglementate de art. 3 din Legea nr. 51/1991.
Vă mulţumim pentru interesul acordat Serviciului Român de Informaţii şi înţelegerea condiţiilor în care instituţia noastră acţionează pentru apărarea securităţii naţionale”.
Petre Roman, pentru Bugetul.ro: Guvernul meu a fost înlăturat „printr-un complot care s-a pus pe picioare la SRI, într-un departament al SRI – lucrul ăsta e documentat!”
Eugen Dinu: Cum vă explicați modul în care s-a făcut privatizarea întreprinderilor?
Petre Roman: Privatizarea a apărut mult mai târziu. A apărut în ’98. Iar privatizarea a fost de foarte multe ori o lichidare la care oameni foarte apropiați de Securitate „au pus botul”, ca să zic așa.
Cum s-a ajuns? Cum au putut? Cum a fost posibil ca întreprinderi care cât de cât erau pe plus sau în orice caz nu erau pe pierdere? Când am ajuns prim-ministru – am aici un studiu pe care o să vi-l trimit (n.r. – studiul îl regăsiți la final) -, aproape 80% din produsele industriale românești erau subvenționate. Deci, economia României era într-un dezastru generalizat. Din ce să trăiești? De aceea, am și ajuns în halul în care am ajuns.
Dar dintre întreprinderile care, cât de cât, făceau față, fiindcă o bază economică în export, adică Autocamioane, Tractorul, Autobozul și locomotive electrice, nu mai există niciuna. În februarie ’90 l-am primit pe președintele director general al Mercedes și am bătut palma cu el. El a spus noi nu fabricăm – la vremea aceea – nici autobuze, nici camioane Mercedes în afara Germaniei, dar, având în vedere că reprezentați pentru cancelarul nostru, adică Helmut Kohl, cu care avusesem o relație foarte apropiată și bună, cu care m-am întânit în 29 noiembrie 1990, având în vedere că el ne îndeamnă să investim în România, am examinat aceste întreprinderi și se pot pune pe picioare. Vom fabrica autocamioane Mercedes și autobuze Mercedes în România. Acest proiect a fost,odată cu înlăturarea Guvernului meu, printr-un complot care s-a pus pe picioare la SRI, într-un departament al SRI – lucrul ăsta e documentat!, – toate lucrurile astea au fost înăbușite.
R: Vă referiți la acea Mineriadă din (toamna lui) 1991?
Petre Roman: Da, care, au spus istoricii pe bună dreptate, a fost o lovitură de stat. Tractorul Brașov – a venit la mine vicepreședintele executiv al FIAT și mi-a spus e o întreprindere care poate fi modernizată. Are nevoie de motoare mult mai puternice, dar aveți un know-how foarte ridicat. Deci, vom face tractoare FIAT de cea mai bună calitate. Pentru locomotivele electrice de la Craiova, am stat de vorbă cu președintele-director general de la Siemens, cu care m-am întâlnit în Germania. Și el tot așa mi-a zis: Putem să facem! Nu mai există întreprinderile astea! De aceea, mie mi-e un pic așa silă de toată povestea. Adică exact cei care s-au făcut vinovați pentru lichidări de acest fel, exact ăia, ca să-și apere nemernicia și vinovăția, aruncă cu noroi. Citește continuarea AICI!
Eugen DINU