Studiu îngrijorător: O singură doză de vaccin nu protejează împotriva noilor tulpini SARS-CoV-2

Un studiu britanic de ultim moment arată că multe din vaccinurile anti-Covid aprobate trebuie administrate de două ori pentru a fi eficiente împotriva coronavirusului.

 

Opt la sută din cei vaccinaţi în SUA cu serul produs de Moderna sau BioNTech nu s-au mai prezentat la rapel. Este vorba de aproximativ cinci milioane de oameni, după cum relatează New York Times, citând date puse la dispoziţie de autoritatea sanitară CDC.

Motivele sunt foarte diferite, potrivit lui Angela Rasmussen, virolog în cadrul Universităţii Saskatchewan din Canada. Unii cred, eronat, că o doză de vaccin este suficientă, alţii se tem de noi efecte secundare. Unora, foarte puţini, li s-a recomandat, din motive medicale, să renunţe la rapel.

Şi motive de ordin logistic sau economic pot juca un rol, dacă, de pildă, centrul de vaccinare în cauză nu are în stoc vaccinul preferat sau şeful nu-i permite angajatului să se ducă să se vaccineze când a fost programat, după cum relatează presa.

Întrebarea este: cât de bine sunt protejaţi aceşti oameni de o infectare cu coronavirus?

Este suficientă o doză?

Experţii au tot repetat că, în cazul majorităţii vaccinurilor aprobate, sunt necesare două vaccinări pentru a beneficia de o protecţie mai bună şi mai îndelungată. Datele demonstrează că prima vaccinare oferă o oarecare protecţie, dar nu este clar pentru cât timp.

În două studii realizate de Biroul Britanic pentru Statistici Naţionale şi Universitatea Oxford s-a constatat că oamenii manifestă o puternică reacţie a anticorpilor deja după prima doză de vaccin. Potrivit unuia din studii, procentajul infectărilor simptomatice cu coronavirus a scăzut cu 72 la sută după injectarea unei doze de vaccin produs de BioNTech/Pfizer sau AstraZeneca. După rapelul cu BioNTech/Pfizer infectările simptomatice s-au redus cu 90 la sută. Date privind rapelul cu AstraZeneca lipsesc din studiu fiindcă nu existau încă la data elaborării sale.

Koen Pouwels, unul din autorii studiului realizat de Universitatea Oxford, a declarat pentru DW că rapelul garantează o mai bună şi îndelungată protecţie împotriva COVID-19. „Ca şi în cazul tuturor celorlalte boli infecţioase, după prima doză există o protecţie considerabilă, dar aceasta se reduce rapid.” Abia rapelul ridică nivelul anticorpilor, mai ales în cazul persoanelor în vârstă.

Ajunge un singur vaccin pentru cei însănătoşiţi?

Altfel se prezintă lucrurile în cazul celor care s-au însănătoşit după îmbolnăvirea de COVID-19. În Germania, Comisia Permanentă de Vaccinare recomandă vaccinarea cu o singură doză a acestor persoane, cel devreme la şase luni de la însănătoşire.

Un studiu realizat de Cedars-Sinai Medical Center din Los Angeles, în cadrul căruia au fost testate mai bine de 260 de persoane, arată că o singură doză de vaccin BioNTech/Pfizer administrată foştilor pacienţi cu COVID-19 produce „un răspuns imunitar asemănător cu al persoanelor care au primit cele două doze recomandate.”

Rasmussen nu este de altfel neliniştită că opt la sută din cei vaccinaţi în SUA nu s-au prezentat la rapel. „Aceasta înseamnă, totuşi, că marea majoritate se prezintă la a doua injecţie, ceea ce este foarte bine, în comparaţie cu multe alte vaccinări”, a subliniat experta, conform dw.com.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare