sursa foto:  facebook

SUA ‘răsplătește’ decizia Turciei de a accepta aderarea Suediei și Finlandei la NATO! Joe Biden sprijină modernizarea flotei de luptă a Ankarei

La o zi după ce Turcia a acceptat cererea cu privire la aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, Statele Unite ale Americii au anunțat că susţine potenţialele vânzări ale avioanelor de luptă americane F-16 către Turcia, pentru modernizarea flotei de luptă, scrie news.ro

 

 

 

”Statele Unite sprijină modernizarea flotei de luptă a Turciei, deoarece aceasta este o contribuţie la securitatea NATO şi, prin urmare, la securitatea americană”, a afirmat Celeste Wallander, secretarul adjunct pentru Afacerile de Securitate Internaţională.

”Aceste planuri sunt în lucru. Şi trebuie să se lucreze la ele prin procesele noastre de contractare”, a adăugat ea.

Turcia a solicitat în octombrie Statelor Unite achiziţia a 40 de avioane de luptă de tip F-16 fabricate de Lockheed Martin şi aproximativ 80 de seturi de componente pentru modernizarea avioanelor de război existente.

Washingtonul nu şi-a exprimat anterior în mod deschis nicio opinie cu privire la vânzare, în afară de a preciza că toate vânzările de arme ar trebui fie supuse procesului legal necesar.

În martie, Departamentul de Stat a trimis o scrisoare unor membri ai Congresului SUA care s-au opus vânzării, spunând că legăturile comerciale de apărare ”adecvate” ale SUA cu Turcia vor servi intereselor Washingtonului.

Declaraţiile lui Wallander vin în urma unui acord încheiat marţi între Turcia, Finlanda şi Suedia, după patru ore de negocieri, care a prevenit un impas în cadrul summitului celor 30 de lideri NATO, care îşi propune să dea dovadă de hotărâre în faţa invaziei Rusiei în Ucraina.

 

”SUA nu au oferit nimic Turciei, iar Turcia nu i-a cerut nimic”, ca parte a acordului său cu Finlanda şi Suedia, a declarat un oficial american de rang înalt.

El a spus că oficialii americani sunt angajaţi în negocieri tehnice referitoare la cererea Turciei de a cumpăra avioane de luptă americane de tip F-16. Congresul ar avea ultimul cuvânt cu privire la orice astfel de vânzări.

Erdogan, înainte de a pleca marţi spre Madrid, dar după un apel telefonic cu Biden, a criticat Statele Unite în legătură cu vânzarea avioanelor de luptă de tip F-16, spunând că blochează Ankara.

În cadrul întrevederii sale cu omologul său american Biden, Erdogan nu a adus în discuţie problema vânzării avioanelor F-16, dar şi-a exprimat plăcerea de a-l întâlni pe Biden ”după mult timp”. Cei doi lideri au avut ultima întâlnire în persoană în octombrie 2021 şi au avut un apel telefonic la începutul acestui an.

Vânzarea armelor americane Turciei a devenit un subiect controversat după ce Ankara a achiziţionat sisteme de rachete de apărare fabricate în Rusia, care au dus la aplicarea sancţiunilor Washingtonului, precum şi eliminarea Turciei din programul avionului de luptă F-35, scrie news.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare