bani pensii

sursa foto:  playtech.ro

Super veste pentru români! Această categorie de salariați ar putea ieși la pensie mai devreme

Proiectul de lege ce a trecut de Parlamentul României, anul trecut, care va trebui reexaminat, prevede o măsură a reducerii vârstei de pensionare cu 15 ani pentru avocații cu handicap grav.

În urma unei decizii Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că reducerea vârstei de pensionare trebuie să se aplice tuturor avocaților cu handicap grav, indiferent de momentul căpătării acestuia. Proiectul stabilea, în forma în care a ieșit din Parlament, că reducerea vârstei de pensionare trebuia aplicată avocaților numai dacă handicapul era preexistent calității de asigurat.

Mai exact, așa cum apare într-un comunicat de presă emis marți, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, CCR a admis, cu unanimitate de voturi, obiecția de neconstituționalitate formulată de președintele țării și „a constatat că este neconstituțională sintagma «preexistent calității de asigurat», ce apare în articolul unic al Proiectului de lege pentru completarea Legii nr.72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor.

Proiectul de lege trecut de Parlament vizează modificarea Legii nr. 72/2016, document ce stabilește, de acum patru ani, cadrul legal al sistemului de pensii şi al altor drepturi de asigurări sociale pentru avocaţi. Mai exact, aici vorbim despre reducerea cu 15 ani a vârstei standard de pensionare pentru avocații cu handicap grav, care au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat.

Astfel, decizia recentă a CCR nu face altceva decât să elimine sintagma „preexistent calităţii de asigurat” din proiect, ceea ce înseamnă că, după modificarea în acord cu decizia CCR, acesta va da dreptul tuturor avocaților cu handicap grav să iasă mai repede la pensie, fără să se mai țină seama de momentul apariției lui.

„Pentru pronunțarea acestei soluții, Curtea a constatat, în esență, că sintagma mai sus menționată încalcă principiul egalității, consacrat de art.16 din Constituție, în sensul instituirii unei discriminări între categorii de pensionari (avocați) care se află, în mod obiectiv, în aceeași situație”, își motivează CCR această decizie.

 

De altfel, era de aștept o astfel de decizie din partea CCR, în condițiile în care, spre sfârșitul lui 2018, se pronunțase la fel în cazul pensiilor publice.

 

Potrivit Legii 72/2016, pentru perioada ianuarie – aprilie 2021, vârsta standard de pensionare a avocaților este, în cazul femeilor, de 61 de ani și șase luni, în timp ce, în cazul bărbaților, aceasta este de 65 de ani. Începând din ianuarie 2035, vârsta standard de pensionare va fi aceeași, respectiv 65 de ani, indiferent dacă vorbim despre femei sau bărbați, conform avocatnet.ro.

Atenție! Prevederile proiectului NU sunt în vigoare încă. Pentru a se putea aplica, proiectul trebuie modificat în acord cu decizia CCR, să treacă iar de Parlament, să primească semnătura șefului statului și să apară în Monitorul Oficial.

Citește și:

Ușor-ușor, se confirmă informația publicată de Bugetul.ro! Ministrul de Interne îi taie atribuțiile lui Bogdan Despescu

Toți pensionarii sunt vizați! Ce se va întâmpla cu banii

 

Vești importante de la Casa Națională de Pensii Publice: Au crescut contribuțiile lunare pentru pensii. Cât costă cumpărarea unui singur an de vechime

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare