sursa foto:  stiripesurse.ro

Surpriza din turul doi al alegerilor prezidențiale! Cine vine tare pe turnantă, alături de Klaus Iohannis (analiză)

Cu mai puțin de două luni înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale, începe să se contureze o prezență surpriză în manșa decisivă.

Deși, după alegerile europarlamentare, Dan Barna, candidatul USR-PLUS, părea favorit la „calificarea” în turul doi la prezidențiale, alături de Klaus Iohannis, acum mai multe voci – inclusiv din zona de dreapta – și sondajele o prezintă pe Viorica Dăncilă, candidatul PSD, în manșa finală.

Săptămâna trecută, Cozmin Gușă arunca-n aer scena politică, anunțând o finală Klaus Iohannis – Viorica Dăncilă. Conform barometrului prezentat la Realitatea TV, în primul tur, Klaus Iohannis s-ar clasa pe prima poziție, cu 29%.

Surpriza este dată de locul doi, unde candidatul PSD, Viorica Dăncilă, ar avea 15%. În ceea ce-l privește pe Dan Barna, acesta ar urma să rateze, la limită, turul doi, cu 14%.

„Sondajul prezintă poza momentului, minus 5 zile. O să vedeţi cât de ciudată este lupta electorală. Sondajul ne arată că bătălia pentru locul 2 este extrem de strânsă”, spunea, la vremea respectivă, Guşă.

O altă voce care a profețit, recent, că șefa PSD va accede în turul doi este jurnalistul Oreste Teodorescu. Potrivit lui Oreste, atacurile lui Dan Barna la Klaus Iohannis, cumulate cu scandalurile din USR, îl aruncă pe prezidențiabilul Alianței 2020 pe locul trei, în spatele Vioricăi Dăncilă.

„Dânsul nici nu mai are nevoie de rival. Fiecare declarație a domniei sale îi mai scade câte un punct. Cel mai mare dușman al domnului Barna în campanie electorală este chiar Barna.

Este evident că domnul Barna se poziționează ca un challenger direct al domnului Klaus Iohannis. Pentru domnia sa și capul domniei sale (n.r – Dan Barna), nu încape nicio îndoială că nu intră în turul 2 și atunci, prin asociere, acesta dorește să atragă atenția că este singurul competitor cu șansă să îl bată în turul 2 pe Klaus Iohannis. Eu nu cred. În lumina ultimelor declarații și a multor scandaluri din USR, cred că domnul Barna se va clasa pe locul 3.

Acum, după ce mama națiunii, tovarășa Dăncilă, a anunțat că a deblocat fonduri pentru primari, cred că și-a asigurat o prezență foarte activă a primarilor care vor reuși să păstreze scorul PSD undeva între 18%-22%. Deși nu merită și ar fi fost mult mai interesant un tur doi cu Dan Barna și Klaus Iohannis, pentru că PSD nu mai merită să intre în nicio competiție electorală importantă, cred că realitatea și aritmetica politică plasează PSD pe poziția a doua”, a declarat, printre altele, Oreste, după cum scriam AICI.

Vizita în SUA pare să-i asigure șefei PSD prezența în turul doi

În vreme ce Dan Barna pierde din procente, Viorica Dăncilă lovește la capitolul imagine.

Astfel, chiar dacă și Barna, și Dăncilă vor pleca în SUA mâine, șefa Guvernului va puncta serios pe plan internațional, semnând un document esențial.

În perioada 22 septembrie – 28 septembrie, șefa Guvernului și candidatul PSD la prezidențiale efectuează o vizită istorică în SUA, unde ar urma să semneze un memorandum pe Energie între România și Statele Unite.

De asemenea, Dăncilă se va întâlni cu vicepreședintele SUA, Mike Pence.

„Pentru noi, parteneriatul strategic cu SUA reprezintă o prioritate, având în vedere că SUA este partenerul strategic care ne asigură securitate. Cred că este timpul să fim mult mai pragmatici şi să punem în practică proiectele comune pe care le avem cu SUA. De aceea, vom semna un memorandum pe Energie, vom avea întâlniri cu oamenii de afaceri, cu companii puternice din SUA, unde vom vorbi despre situaţia din România, vom avea întâlniri cu membri ai Departamentului de Stat, dar şi întâlniri pe care le vom avea cu comunitatea românilor din SUA şi, bineînţeles, cu vicepreşedintele SUA, Mike Pence”, a spus premierul.

Totodată, Viorica Dăncilă a precizat că va avea întâlniri şi cu secretarul general adjunct al ONU, Amina Mohammad, şi va participa la o reuniune privind combaterea terorismului, alături de regele Iordaniei şi preşedintele Franţei.

Potrivit CURS, în turul doi, Iohannis o spulberă pe Dăncilă

La începutul lunii septembrie, CURS anunța că, în cazul unei confruntări Klaus Iohannis – Viorica Dăncilă, actualul șef al statului va câștiga fără probleme un al doilea mandat.

Potrivit CURS, Klaus Iohannis ar fi votat de 65% dintre cei care intenționează să voteze, în vreme ce Viorica Dăncilă, de 35%.

Sondajul a fost realizat în perioada 27 august – 2 septembrie, pe un eșantion de 1067 de respondenți, votanță, în vârstă de 18 ani și peste. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Metoda de culegere a datelor: față-în-față, la domiciliul respondenților.

content-image

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare