Declarațiile făcute de Florian Coldea, fostul prim-adjunct al șefului Serviciului Român de Informații, în această săptămână au creat un val de controverse.
După audierea în Comisia de Control al SRI, Coldea a lansat o amenințare cu perdea la adresa celor care trădează interesele statului, dând, în Săptămâna Patimilor, exemplul lui Iuda.
„Cred că e momentul potrivit să reamintesc un celebru personaj biblic care în urma cu circa 2000 de ani a trădat pentru 30 de arginţi. Ce dacă ulterior l-au apucat remuşcările? Lucrurile nu s-au putut repara şi răul făcut nu a putut fi reparat. Evident, ca orice trădător, destinul lui a sfârşit tragic. Din această perspectivă constat cu îngrijorare faptul că unii, în mod vizibil, practică, astăzi, acelaşi lucru cu interesele statului român. O fac la vedere, extrem de vocal şi fără pic de ruşine. Ba mai mult, chiar par să îşi facă un titlu de glorie din asta, afectând instituţii fundamentale şi capacităţi democratice de apărare şi protecţie a statului român. Poate ar fi bine cu toţii să reflectăm la acest episod biblic şi la altfel de personaje”, a afirmat Florian Coldea.
Bugetul.ro vă prezintă astăzi unde lucrează și cu cât este plătit fostul prim-adjunct SRI.
În luna ianuarie a acestui an, Florian Coldea revenea în prim-plan. O știre vuia pe site-urile din România, cum că fostul șef SRI s-a angajat. Inclusiv Bugetul.ro v-a prezentat această știre. Coldea a devenit profesor asociat în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie, Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj. El predă un curs intitulat „Intelligence şi decizie politică”, la programul de master al UBB.
Adevărul dezvăluia, la acea vreme, că UBB poate asigura cazare în hotelul Universităţii, plus decontarea transportului în anumite limite. Florian Coldea ar călători la Cluj cu avionul, fiind văzut de mai multe ori la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. În ceea ce priveşte cazarea, sursele Adevărul au susţinut că fostul general SRI stă la un hotel de 5 stele din oraş. O mare parte dintre aceste cheltuieli se pare că Florian Coldea le plăteşte din propriul buzunar, având în vedere că este remunerat la plata cu ora – la fel ca celelalte cadre didactice de la Facultatea de Istorie din cadrul UBB, adică 17 lei pe ora – 25 de lei brut, el fiind încadrat cu 2 ore pe săptămână.
Vezi și „Surpriza” cu care Dacia se bate cu Mercedes și Volkswagen! Modelul care cucerește Europa
Dezvăluiri care-l pun la zid pe Dacian Cioloș! Ce scop ar avea acesta cu noul partid