carmen dan

sursa foto:  Facebook

SURSE! „Caracatița” din „ograda” lui Carmen Dan: Sume fabuloase, pentru a fi puși șefi!

Dezvăluiri incredibile despre ceea ce se întâmplă în interiorul Ministerului Afacerilor Interne, instituție aflată în subordinea ministrului Carmen Dan! 

Acest articol a primit un drept la replică pe care vi-l redăm integral la sfârșitul acestui text.

Surse din Poliție ale Bugetul.ro au dezvăluit că în Poliția Română ar exista o „caracatiță” a împuternicirilor, iar, pentru a fi „înscăunați” șefi, unii ofițeri ajung să plătească sume fabuloase.

„La nivel naţional, din cele 127 de funcţii de conducere, peste 50 sunt ocupate prin împuternicire, adică peste 40%”, scria la jumătatea lunii iunie, Digi24.ro.

Mai mult, conform sursei citate, mai grav ar fi faptul că tot mai multe posturi de conducere din Poliție sunt ocupate de persoane pe care nu le recomandă performanțele profesionale.

Șeful Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, afirma, la vremea respectivă, că din excepție împuternicirea a devenit o regulă, această „armă” urmând a fi folosită în scopuri politice.

Vezi și Un alt lider PSD s-ar putea alătura celor 10 grei care îl pot „distruge” pe Liviu Dragnea! Cine a anunțat-o pe Gabriela Firea drept candidat la prezidențiale

„Această împuternicire era o problemă de excepție în sistem atunci când din motive obiective nu puteai să organizezi în 6 luni concursul pentru ocuparea unor funcții de șefi. Problema de fond este că au transformat excepția în regulă și folosesc această armă din punct de vedere politic pentru a-și împuternici acoliții politici”, a spus Dumitru Coarnă.

De asemenea, liderul sindicatului Europol, Cosmin Andreica, afirmă că „scopul acestor împuterniciri este de a controla tot ce înseamnă resurse umane, sunt aleși ofițerii obedienți și care execută fără să comenteze, de aici și lipsa de asumare a răspunderii”.

20.000 de euro pentru a fi pus șef în Poliție

Pe lângă scopurile politice, persoanele în măsură de a acorda astfel de privilegii ar câștiga bani frumoși. Sursele Bugetul.ro au dezvăluit că un ofițer ar fi plătit 20.000 de euro pentru a fi numit șef la un serviciu din Poliție.

„Sunt multe astfel de cazuri. Știu o persoană care a plătit 20.000 de euro, pentru a fi adus șef la București”, au precizat surse din Poliție.

Dezvăluirea surselor noastre este confirmată, oarecum și de Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP). Conform Cotidianul, SNAP a denunțat existența unui „cartel al şefilor” la Poliţia Capitalei.

Vezi și S-a aflat! Cine este omul care a adus-o pe Irina Tănase în apropierea lui Liviu Dragnea – Liderul PSD care a „descoperit-o”

Sindicatul a acuzat că posturile sunt ocupate aproape exclusiv prin împuterniciri, nu scoase la concurs, şi că împuternicirile şi examenele sunt susţinute pe „acelaşi algoritm: pile, relaţii, nepotisme, obedienţă”.

Potrivit sindicatului, din 2012, când la șefia Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB) a fost numit chestorul Marius Voicu, scara valorilor s-a inversat, iar „meritocrația a fost viciată de pilele și mofturile marelui șef”.

Iată comunicatul emis de SNAP, în luna ianuarie a acestui an:

„Până la domnia lui Voicu, împuternicirea pe o funcție avea caracter de excepție, așa cum este firesc.

Doar că, după poftele chestorului Voicu, „Excepția” a devenit „Regulă”! „Împuternicirea” reprezintă exercitarea cu caracter temporar a unei funcții de conducere.

Orice polițist din cadrul DGPMB știe că împuternicirea îi asigură împuternicitului funcția și după provizoratul de maxim 6 luni.

Asta pentru că acum guvernează o cutumă: nimeni nu mai are voie să concureze împotriva celui împuternicit, care se bucură de protecția celui care l-a pus pe funcția de conducere. Poate să mai apară vreun candidat pe funcția scoasă la concurs doar ca să asigure „normalitatea” prin figurație!

Mulți ofițeri competenți care îndeplinesc condițiile din fișa postului scos la concurs stau de-o parte plafonați, resemnați ori frustrați fiindcă știu că nu au nicio șansă, ba mai mult, riscă să intre în dizgrațiile șefului. Dacă împuternicitului i se netezește calea spre șefie deplină, asta îl condamnă la slugărnicie față de cel care l-a făcut „Om”.

Asistăm dezolați și neputincioși la ce se întâmplă în Poliția Română… primim ștampila de „violator”, „corupt” etc. Vedem cum mizerii halucinante ies la suprafață și cum toate încrengăturile duc către șefi șirețeaua construită de Voicu.

Se spune că Voicu a fost nășit de Petre Tobă, sub umbrela căruia, finu’ a avut toată liniștea să transforme excepția în regulă.

De ce tocmai Poliția Română trebuia să fie scânteia crizei naționale în care se află România? Pentru că faptele și abuzurile au fost ascunse de către o rețea bine organizată, care a funcționat în DGPMB și acum poate și la IGPR!

Rezultatul și consecințele „omertei” arată așa: în DGPMB sunt 26 de Secții de Poliție cu aproximativ cinci funcții de conducere pentru fiecare. Peste 90% sunt ocupate de polițiști împuterniciți. Toate funcțiile se află la capătul tentaculelor lui Voicu. Alături de funcțiile din cele 26 de Secții, funcțiile de conducere de la Brigada Rutieră și alte servicii de la nivelul DGPMB completează această „schemă”.

Împuternicirile și examenele sunt susținute după același algoritm: pile, relații, nepotisme, obediență. Chiar dacă chestorul Marius Voicu se află pe plan secund în conducerea DGPMB, lucrurile se derulează pe aceași rețetă și principii, respectând „schema” care asigură șefia unora și masa de slugi, altora.

Funcțiile ÎMPUTERNICIȚILOR îi costă scump pe aceștia pentru că devin datori mai-marilor, cu îndeplinirea unor planuri de lucru absurde, care instaurează sclavagismul la nivel de lucrători operativi.

În pofida tuturor neajunsurilor cu care se confruntă Agenții de Poliție, aceștia trebuie să se transforme în „roboții” preaîmputerniciților care au format caracatița managerilor, pentru care, mai presus de siguranța publică, contează propriile obligații și interese.

Mărturie stau salariile pentru lucrările de excepție sau „primele ministeriale” pe care marii șefi și le acordă între ei! 90% din numărul primelor sunt în buzunarele managerilor! Media este de 2000 de lei în plus la salariu, în fiecare lună, pentru abonații la banii ministerului, bani care ar fi trebuit să îi recompenseze pe cei care muncesc!

Adevărurile halucinante se cunosc, abuzurile curg în continuare, împuterniciții prind rădăcini, sefii se îmbogățesc, „slugile” muncesc și în afara unor discursuri sterile nu vedem nicio schimbare, chiar dacă auzim de nume noi pe funcții.

Este doar o rotație, pe principiul: „vin ai noștri, pleacă ai noștri, noi rămânem tot ca proștii!”.

PÂNĂ CÂND?

Domnule Voicu, ați știut de polițistul pedofil? Dacă da, atunci plecați!”.

În iunie, din 12.000 de posturi, 2.000 erau ocupate prin împuternicire

În luna iunie acestui an, la nivelul Ministerului de Interne, din 12.000 de posturi, aproape 2.000 erau ocupate prin împuternicire.

La nivelul Inspectoratului General de Poliție, din cele 130 de funcții de inspectori-șefi și adjuncți de inspectorat de poliție, peste 50 ocupau funcția fără să fi dat un examen.

Drept la replică Marius Voicu, șeful Poliției Capitalei:

Referitoare la articolul publicat de dumneavoastră on-line la adresa https://www.bugetul.ro/surse-caracatita-din-ograda-lui-carmen-dan-sume-fabuloase-pentru-a-fi-pusi-sefi/.

Încă din titlu este indusă în mod eronat ideea că la nivelul Ministerului Afacerilor Interne se plătesc sume fabuloase de bani pentru a se ocupa anumite funcții. Singurele elemente de noutate prezentate în materialul dumneavoastră se referă la așa zise „surse” din poliție care susțin că „un ofițer ar fi plătit 20.000 de euro pentru a fi numit șef la un serviciu din Poliție” după cum se arată în articol. Aceeași sursă este citată „Sunt multe astfel de cazuri. Știu o persoană care a plătit 20.000 de euro, pentru a fi adus șef la București”.

Această afirmație care nu este în niciun fel susținută de probe aduce atingere persoanei mele deoarece ocup funcția de director general al D.G.P.M.B., iar lansarea unor astfel de zvonuri nefondate aruncă  umbra neadevărului peste activitatea mea și a ofițerilor și agenților de poliție din subordine.

Afirm public că în cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București nu există nicio astfel de situație așa cum ați prezentat-o dumneavoastră, iar așa zisa confirmare din interiorul materialului este în realitate un comunicat neadevărat emis de un sindicat cu aproape un an în urmă.

„În DGPMB sunt 26 de Secții de Poliție cu aproximativ cinci funcții de conducere pentru fiecare. Peste 90% sunt ocupate de polițiști împuterniciți. Toate funcțiile se află la capătul tentaculelor lui Voicu. Alături de funcțiile din cele 26 de Secții, funcțiile de conducere de la Brigada Rutieră și alte servicii de la nivelul DGPMB completează această schemă” se arată în comunicatul respectiv.

Precizez faptul că la nivelul D.G.P.M.B. există 292 posturi de conducere de ofițer iar dintre acestea un număr de 262 sunt ocupate de ofițeri care au promovat examene derulate în condiții de legalitate, existând la fiecare dintre acestea posibilitatea legală a contestării rezultatelor. Prin afirmațiile dumneavoastră din textul articolului apreciez că maculați corectitudinea, profesionalismul și moralitatea tuturor acestor ofițeri. Din cifrele menționate, rezultă faptul că 89,7 % din totalul funcțiilor de conducere sunt ocupate de ofițeri titulari pe post.

Așadar afirmațiile din comunicatul prezentat de publicația dumneavoastră reprezintă un neadevăr la fel ca și alegațiile legate de transformarea excepției în regulă de către subsemnatul în ceea ce privește numirile și împuternicirile din Direcția Generală de Poliție a Municipiului București.

Întradevăr, pe parcursul anilor 2017-2018, ne-am confruntat cu un val de pensionări ale polițiștilor, inclusiv a celor cu funcții de conducere, situație care a obligat conducerile tuturor structurilor din Poliția Română să asigure continuitatea actului de comandă prin instituția împuternicirii. Totodată, conform prevederilor O.G. nr. 3/2017 și O.U.G. nr. 90/2017 a fost suspendată posibilitatea ocupării prin concurs a posturilor vacante.

În condițiile în care asigurarea continuității conducerii structurilor D.G.P.M.B. reprezintă o obligație petru șeful unității și nu o posibilitate, alternativa prevăzută de art. 2715 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului pentru asigurarea conducerii o reprezintă împuternicirea pentru exercitarea cu caracter temporar a unei funcții de conducere.  Prin memorandum al Guvernului României, pentru anul 2018, la nivelul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București a fost aprobată organizarea concursurilor pentru 76 de posturi de conducere vacante, fiind organizate 76 concursuri.

În concluzie, după o analiză atentă a textului dumneavoastră constat cu mâhnire faptul că, în afară de afirmația făcută de o așa-zisă sursă din poliție, întregul material reprezintă un colaj de declarații de presă și comunicate scoase din context și, așa cum am arătat și demonstrat, prezentând neadevăruri.

Sunt sigur că sursa dumneavoastră, dacă ar fi fost de bună credință și într-adevăr ar fi avut astfel de informații s-ar fi adresat și organelor competente pentru soluționarea unor astfel de cazuri. Cel puțin, dacă această sursă ar fi avut date clare v-ar fi prezentat cel puțin numele persoanelor despre care vorbește sau alte detalii.

În realitate, o astfel de sursă nu face decât să lanseze informații false cu scopul de a decredibiliza o instituție importantă.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare