sursa foto:  INQUAM Photos/George Călin

SURSE Întâlnire Iohannis-Ciucă-Budăi! Klaus Iohannis ar fi dat liber pentru renegocierea PNRR în ceea ce privește procentul de 9,4% din PIB pentru pensii

Informații de ultimă oră intrate în posesia Bugetul.ro! Surse politice au dezvăluit, pentru Bugetul.ro, că zilele trecute ar fi existat o întâlnire între președintele României, Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și ministrul Muncii, Marius Budăi.

Întâlnirea ar fi avut loc la Palatul Cotroceni. Surse politice au afirmat, pentru Bugetul.ro, că șeful statului ar fi fost de acord pentru renegocierea PNRR în ceea ce privește procentul de 9,4% din PIB pentru pensii.

„Acum câteva zile, la o întâlnire Ciucă-Budăi-Iohannis, la Cotroceni, președintele Iohannis a fost de acord ca să propună Comisiei Europene renegocierea procentului de 9,4% din PIB, din cadrul PNRR, pentru pensii”, au dezvăluit sursele Bugetul.ro.

Vezi și Interviu EXCLUSIV cu ministrul Muncii, Marius Budăi. ‘Îl vreau pe Florin Cîțu partener în această discuție privind renegocierea PNRR-ului’

Recent, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, într-un interviu acordat Bugetul.rocă premierul Nicolae Ciucă a agreat renegocierea procentului de 9,4% din PIB pentru pensii, trecut în PNRR.

Eugen Dinu: Domnule ministru, având în vedere declarațiile făcute de președintele PNL, Florin Cîțu, în ultima vreme, veți mai încerca să renegociați la Bruxelles acel plafon din PNRR, de 9,4% din PIB pentru pensii?

Marius Budăi: Cu siguranță! Este o decizie pe care noi, PSD, am luat-o. Am avut o discuție și cu premierul Nicolae Ciucă. Premierul a agreat-o. Sunt motive extrem de serioase pentru a avea această discuție cu Comisia Europeană.

Vezi și EXCLUSIV Crește vârsta de pensionare pentru militari și polițiști? Răspunsul ministrului Muncii, Marius Budăi

„Acel procent de 9,4% a fost pus în PNRR într-un mod neprofesionist”

Aș vrea să înțelegem un pic și ce presupune intenția de renegociere a PNRR. Vreau să spun lucrurile exact așa cum sunt! Nu ne dorim să punem în pericol implementarea acestui program. Însă sunt elemente care ne duc la această discuție privind PNRR-ul. Acel procent de 9,4% a fost pus în PNRR într-un mod neprofesionist. În România, noțiunea de pensie specială nu există. Sunt indemnizații și pensii de serviciu stabilite și plătite în baza unor legi speciale și sunt pensii militare de stat. Procentul de plată, anul acesta, pentru pensiile din sistemul public, pe contributivitate, este de 8%. Gândiți-vă că tot prin PNRR este asumată rezolvarea inechităților din sistemul public de pensii.

Rezolvarea acestor inechități nu se poate face decât în doi pași: anume o lege – noi avem Legea. Discutăm cu Banca Mondială, în cadrul acelui acord pe asistență, pe tehnică, pe baza legii. Dacă e să o îmbunătățim, o îmbunătățim, sigur. Avem legea, dar următorul pas este impactul bugetar. Să spui că în interiorul unui procent de 9,4% intră toate pensiile, inclusiv cele stabilite și plătite în baza unor legi speciale, inclusiv cele din Apărare și Ordine Publică și să spui că mai rezolvi și inechitățile – nu este profesionist. De ce? Pentru că nu se poate așa ceva.

Pe de altă parte, Comisia Europeană ne cere, de asemenea, să reducem gradul de sărăcie și excluziune socială, iar acest lucru se poate face doar prin mărirea alocațiilor, salariilor și pensiilor. În România sunt familii cu mai mulți copii, care câștigă foarte puțin. Mai sunt familii monoparentale, unde un singur părinte se îngrijește de copii. Cu un venit mic la doi, trei copii, gândiți-vă ce situație este acolo.

Așadar, pe de-o parte, ca să reduc nivelul de sărăcie, trebuie să cresc pensiile, pentru că ne referim la acel procent. Iar, pe de altă parte, un partid (n.r. – USR) a scris în PNRR, fără să-i fie solicitat de nimeni, fără să fie o adresă din partea profesioniștilor și aici mă refer la Ministerul Muncii, că pensiile din sistemul public de stat și cele așa-zise speciale să nu depășească 9,4% din PIB. Din punctul PSD de vedere, asistăm la o situație de blocaj, pentru că ni se solicită să dăm mai mult, să reducem gradul de sărăcie, dar și să ne coste mai puțin. Nu este plauzibilă o astfel de situație”, a explicat, pentru Bugetul.ro, Marius Budăi.

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare