Bugetul.ro a intrat în posesia unor informații din interiorul Poliției Române, privitoare la cazul șoferului drogat, Vlad Pascu, care a omorât doi tineri, cu mașina, în localitatea 2 Mai.
Conform surselor Bugetul.ro, cazul tragediei din 2 Mai a fost transformat într-o luptă pentru putere în Poliția Română. Sursele noastre susțin că „un grup de binevoitori aruncă cu noroi” în Poliția Română, indiferent dacă e adevărată sau nu informația transmisă.
Referitor la cazul nepotului fostului adjunct al șefului IPJ Constanța, Marin Dincă, între timp demis, nepot despre care s-a spus că a fost prins drogat la volan chiar în noaptea tragediei din 2 Mai, sursele Bugetul.ro au dezvăluit că, într-adevăr, nepotul unui ofițer din cadrul IPJ Constanța a fost prins drogat la volan. Însă el a fost prins într-o altă noapte. Mai mult, i s-a făcut dosar penal, ceea ce înseamnă că nu a fost influențat în niciun fel cazul.
Totodată, nici în cazul tragediei provocate de Vlad Pascu în localitatea 2 Mai nu s-a demonstrat, în urma verificărilor, că cineva ar fi sunat și protejat.
Conform surselor Bugetul.ro, prima dată când a fost oprit Vlad Pascu, în seara de 18 august, nu a fost oprit pentru un control, ci în scop preventiv, referitor la campania MAI privind „Legea Anastasia”. Și de aceea nu i s-a cerut RCA-ul.
Practic, Pascu a fost oprit pentru control doar la ora 02:40, la 19 august, când a fost prins cu droguri de echipajul de la Ordine Publică, când a fost dus la secție. De ce nu i s-a cerut RCA-ul atunci? Rămâne să spună Corpul de Control al MAI.
De ce nu a fost schimbat chestorul Adrian Glugă de la șefia IPJ Constanța? Domnul Glugă este șef de inspectorat titular, iar cei patru sunt eliberați din funcție pe baza unui acord, ei neputând fi demiși din Poliția Română, au spus sursele noastre.
A fost prins drogat la volan nepotul adjunctului șefului IPJ Constanța, între timp demis?
„Un grup de binevoitori aruncă cu noroi, indiferent că e adevărat sau nu e adevărat. Nepotul unuia dintre ofițerii din conducerea IPJ-ului a fost depistat în altă seară decât cea de 18 spre 19 august, în alt loc decât zona Vama Veche, tot noaptea, dar în altă noapte, ca și conducător auto. I s-a făcut control, a fost testat și i s-a făcut dosar penal. Nu are nicio legătură cu evenimentul tragic, când au murit doi tineri.
În ziua de luni, când s-a făcut conferința de presă, cineva din presă a întrebat: Dar e adevărat că în mașină a fost și nepotului domnului X, ofițer?
S-au făcut verificări. El nici măcar nu știa că nepotul a avut dosar făcut în noaptea când a avut dosar.
Care e legătura? Nu știu! Singura chestiune e că aruncăm, imediat, un eveniment lângă altul. N-are nicio legătură cazul respectiv cu acest tragic eveniment. Mai mult decât atât, i s-a făcut dosar, n-a fost nicio influență, nicio protejare, nicio favorizare.
Din verificări a reieșit că nu știa de treaba asta și nu s-a dovedit. Dacă era un agent sunat, nu spunea că a fost sunat, ca să-l protejeze. I s-a făcut dosar. N-are nicio legătură.
În cazul tragediei din 2 Mai, nu a reieșit din verificări că cineva ar fi sunat, protejat. Nu! Sunt alte hibe care trebuie recunoscute și corectate, iar cine le-a făcut să răspundă”, au dezvăluit sursele Bugetul.ro.
De ce nu a fost schimbat din funcție chestorul Adrian Glugă, șeful IPJ Constanța?
„Domnul Glugă este șef de inspectorat titular. Cei patru sunt eliberați din funcție pe baza unui acord. Nu există instituția demiterii. Aceasta se realizează pe baza unei cercetări, Consiliu de Disciplină, durează două luni. Nu există demitere.
Să așteptăm să se termine controlul, până luni, să vedem dacă are vreo vină și, cu siguranță, vă spun că rezultatul controlului, cu măsurile în consecință, va fi comunicat luni. Și atunci, o să vedem.
Unele persoane întreabă de ce nu a fost demis? Nu se poate demite așa. Noi n-am zis că i-am demis (n.r. – pe cei patru). Noi am spus că, în urma evaluărilor de etapă, au fost eliberați din funcție, dar eliberarea din funcție se face cu acord, nu altfel”, au spus sursele Bugetul.ro.
Ce se întâmplă cu achiziția de Drug-Teste? Știu că în proiectul achiziției de BMW-uri apare și achiziția de dispozitive „Drug-Test”.
„Nu numai în cel privitor la achiziția de BMW-uri. Sunt mai multe proiecte. 244 sunt în cadrul a două proiecte Mixt Mobil și HeliPol, 44 și respectiv 200. Ar trebuie să fie achiziționate până la sfârșitul anului.
Este o procedură în derulare. Dar să vedem, dacă va fi contestată sau nu. Nu o facem decât strict regulamentar”, au precizat sursele noastre.
Și un ultim aspect, problema cu RCA-ul – de ce nu i s-a verificat RCA-ul, pentru a-i fi luat certificatul de înmatriculare?
„Problema cu RCA-ul trebuie clarificată în cadrul controlului care e efectuat, din două perspective:
– dacă i-a cerut, la fața locului, RCA-ul? Acesta este primul aspect.
– dacă nu i l-a cerut sau nu i-a fost prezentat, dacă a făcut următorul pas, anume să verifice prin două modalități: modalitatea de accesare a bazelor de date, care nu sunt ale Poliției, și bazele de date pe care le are la dispoziție prin Internet sau prin Dispecerat.
Asta trebuie să ne spună Corpul de Control. Luni vom afla exact situația”, au subliniat sursele noastre.
„Când a fost oprit seara (n.r. – în seara de 18 august), nu a fost oprit pentru un control. A fost oprit pro-activ, așa cum am demarat acea campanie, acea campanie de instruire a conducătorilor auto.
La ieșirea din Constanța, unde acționa un polițist, l-a atenționat cu privire la modul de respectare a regulilor de circulație, mai ales că se deplasa spre Vama Veche. Dar nu a fost o acțiune de control. Atenție, nu de control, de prevenție, pro-activă!
Este campania noastră cu Legea Anastasia. S-a interpretat că a fost control, dar nu a fost control. Control a fost, într-adevăr, la 02:40 (n.r. – controlul făcut de echipajul de la Ordine Publică)”, au completat sursele Bugetul.ro.
Eugen DINU