Suspecta intrare pe piața românească a unei companii din Turcia care și-a început activitatea în Rusia/Update. Reacția companiei

Update, duminică, 28 mai 2023, ora 08:11. Ministerul Transporturilor susține că„operatorul economic Coral Travel & Tourism Services SRL nu se regăsește pe lista consolidată a persoanelor, grupurilor și entităților supuse sancțiunilor financiare, la nivelul Uniunii Europene”. „Operatorul economic a făcut dovada deținerii unui instrument de garantare în conformitate cu prevederile art. 18, alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2018 în cazul agenţiei de turism organizatoare”, a transmis, pentru Bugetul.ro, Ministerul Turismului.

Răspunsul primit de Bugetul.ro de la Ministerul Turismului:

Ca urmare a solicitării dumneavoastră, formulată în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public și înregistrată la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului – Biroul Comunicare și Protocol sub nr.140.116/BCP/08.05.2023, vă comunicăm următoarele:

Potrivit legislației în domeniu, agenția de turism este unitatea specializată a unui operator economic, deținător al unei licențe de turism valabile, emise în condițiile legii, care poate desfășura activități de organizare sau intermediere.

Totodată, atât agenția de turism organizatoare, cât și cea intermediară, pot comercializa în scop turistic și componente ale pachetelor de călătorie, în condiții de calitate și siguranță pentru călători/consumatori finali. Conform prevederilor H.G. nr. 1267/2010 privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licențelor și brevetelor de turism, este interzisă desfășurarea de activități turistice specifice agențiilor de turism de către operatorii economici fără a deține licență de turism, cu licență de turism retrasă sau expirată.

Menționăm faptul că, operatorul economic CORAL TRAVEL & TOURISM SERVICES SRL a solicitat și a obținut licența de turism pentru agenție tip organizatoare, nr. 2691 eliberată în data 28.12.2022 în conformitate cu legislația națională în vigoare – Ordinul nr. 1179/2018 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi alimentaţie publică, a licenţelor şi brevetelor de turism, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Turism nr. 65/2013 – articolul 35, alin. 1. a), b), c), d), e).

Operatorul economic a făcut dovada deținerii unui instrument de garantare în conformitate cu prevederile art. 18, alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2018 în cazul agenţiei de turism organizatoare.

Direcția Control, din cadrul Direcției Generale Turism, se asigură în permanență, prin controale preventive și tematice, cât și urmare unor sesizări, de respectarea prevederilor legale în vigoare privind desfășurarea activităților din domeniul turismului, sancționând unde este cazul abaterile constatate.

Precizăm faptul că, în perioada 28.12.2022 – prezent, nu au fost efectuate controale la operatorul economic mai sus menționat, nefiind înregistrate sesizări cu privire la activitatea desfășurată de acesta sau constatate activități neconforme cu privire la procedura de funcționare.

Referitor la spețele invocate, cu privire la presupuse legături cu Rusia, vă informăm că, în urma verificărilor interne, realizate de Direcția Control, Direcția Generală Turism, din cadrul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, operatorul economic Coral Travel & Tourism Services SRL nu se regăsește pe lista consolidată a persoanelor, grupurilor și entităților supuse sancțiunilor financiare, la nivelul Uniunii Europene”.

În toamna anului 2022, un nou tour-operator a intrat pe piața din România. Este vorba despre Coral Travel. Compania Coral Travel este deținută de OTI Holding din Turcia. Coral Travel și-a început activitatea ca tour-operator la Moscova, în anul 1994, conform informațiilor de pe site-ul oficial.

Am vrut să știm dacă în prezent, în plină invazie rusă în Ucraina, Coral Travel mai are vreo legătură cu Rusia, astfel că am trimis un e-mail companiei, la 8 mai 2023. Până la ora publicării acestui articol, nu am primit niciun răspuns.

Update. Coral Travel Group nu are nici acționariat rus, și nici filiale și/sau sucursale în Federația Rusă, susține Coral Travel România.   

De asemenea, ne-a atras atenția și polița de asigurare a Coral Travel privind rambursarea sumelor achitate de către sau pe seama călătorilor și/sau a cheltuielilor de repatriere în cazul insolvenței agenției de turism, polița fiind de 50.000 de euro.

Mai multe surse din domeniu ne-au explicat că, pentru o companie care vinde pachete turistice, această poliță de asigurare ar fi prea mică.

Spre exemplu, un mare tour-operator de pe piața locală, care vinde pachete turistice, are o asigurare de 2 milioane de euro.

Și în această privință am cerut lămuriri de la Coral Travel. Când vom primi răspunsurile companiei, le vom publica.

Update. „Am primit asigurarea pentru activitățile licențiate în valoare totală de 100.000 euro. Scopul nostru este să oferim un serviciu de calitate și de încredere fiecărui turist, astfel, pentru a oferi garanții suplimentare pentru activitatea noastră, s-a luat decizia pentru un instrument financiar suplimentar – constituirea unei garanții bancare în valoare de 1 milion de euro”, a precizat Coral Travel, într-un răspuns pentru Bugetul.ro.

De ce ridică semne de întrebare polița de asigurare a Coral Travel

Anul trecut, compania româno-turcă Soley Tour a intrat în incapacitate de plată în plină vară, lăsând zeci de turiști români fie blocați în destinația de vacanță, fie fără mult așteptata vacanță plătită, după cum a informat, la vremea respectivă, Antena3.ro.

Conform airlinestravel.ro, Soley Tour a avut, la acel moment, un instrument de garantare de 100.000 de euro – practic, o sumă dublă față de Coral Travel.

Facem precizarea că reporterul Bugetul.ro a solicitat clarificări și de la Ministerul Turismului în acest caz. Nici de la Ministerul Turismului nu am primit niciun răspuns până la acest moment.

Sperăm ca, odată ce primim răspunsurile, atât de la Coral Travel, cât și de Ministerul Turismului, să putem răspunde la aceste întrebări.

Reacția Coral Travel: „Coral Travel Group nu are nici acționariat rus, și nici filiale și/sau sucursale în Federația Rusă. Scopul nostru este să oferim un serviciu de calitate și de încredere fiecărui turist, astfel, pentru a oferi garanții suplimentare pentru activitatea noastră, s-a luat decizia pentru un instrument financiar suplimentar – constituirea unei garanții bancare în valoare de 1 milion de euro”

„Bună ziua,

 Aș dori în primul rând să vă mulțumesc pentru interesul acordat companiei noastre.

 Coral Travel România face parte din Coral Travel Group.

Coral Travel Group activează în industria turismului din 1992 (fiind din Turcia) în domenii de activitate precum: tour operator, agenție de turism, aviație civilă, managementul destinațiilor turistice, oferă servicii pentru destinații de călătorie și, de asemenea, activează în industria tehnologiei informației și a securității, fiind una dintre mărcile de top ale turismului internațional.

Coral Travel Group nu are nici acționariat rus, și nici filiale și/sau sucursale în Federația Rusă.

Coral Travel România, ca parte a  grupului de companii, activează pe piață din 2022. Am primit asigurarea pentru activitățile licențiate în valoare totală de 100.000 euro. Scopul nostru este să oferim un serviciu de calitate și de încredere fiecărui turist, astfel, pentru a oferi garanții suplimentare pentru activitatea noastră, s-a luat decizia pentru un instrument financiar suplimentar – constituirea unei garanții bancare în valoare de 1 milion de euro.

În curând, procesul de eliberare a garanției va fi finalizat. În acel moment, vom fi bucuroși să vă informăm pe dumneavoastră, pe turiști,  dar și pe partenerii noștri actuali și viitori despre acest lucru.

Coral Travel este mândră de faptul că este un actor important în domeniul călătoriilor, precum și de faptul că organizează și participă la evenimente de interes în domeniu, dar și pentru că urmează și formează tendințele cele mai moderne din această industrie. În cazul în care doriți alte informații despre Coral Travel Group/Coral Travel România, așteptăm cu interes mail-ul dvs.

 Cu stimă,

Echipa de marketing Coral Travel România”

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare