birou cladire

sursa foto:  adevarul.ro

Tranzacțiile pe segmentul birourilor au urcat cu 14% pentru companiile medii

Firmele de mărime medie și-au reluat dezvoltarea, ceea ce se reflectă în mod direct în piața spațiilor de birouri. În prima jumătate a lui 2016, tranzacțiile pe segmentul birourilor au urcat cu 14% pentru companiile medii, interesate de suprafețe între 1.000 și 3.000 mp. Clădirile moderne de birouri sunt preferatele chiriașilor, doar 20% dintre acești clienți orientându-se către vile cochete, titrează Imopedia.ro.

Bucureștiul este cuprins de febra construcțiilor de clădiri de birouri, întrucât cererea pe acest segment este extrem de ridicată. Companiile medii (cu până în 250 angajați) se dezvoltă cu rapiditate, acestea preferând construcțiile moderne, cu diverse facilități, în detrimentul vilelor aflate în topul preferințelor în urmă cu un deceniu – nu mai puțin de 80% dintre clienții interesați de birouri de până în 3.000 mp preferă centrele de afaceri noi.

„În semestrul I din 2016, segmentul tranzacțiilor cu birouri ale căror suprafețe au fost de până în 1.000 mp s-a menținut relativ constant, în timp ce segmentul birourilor pentru  firmele medii, cu suprafețe între 1.000 și 3.000 mp a crescut cu 14%. Per ansamblu, în cadrul ambelor categorii, s-a înregistrat o creștere de 7%, de la aproximativ 92.000 mp în primul semestru din 2015, la aproximativ 99.000 în primul semestru din 2016”, arată datele ESOP Consulting l CORFAC International, potrivit cărora cele două segmente de piață au împreună o cotă de circa 45% din totalul pieței de birouri din țara noastră.

Din ce domenii provin companiile care solicită birouri moderne, cu suprafețe de până în 3.000 mp? Cei care își desfășoară activitatea în această branșă spun că firmele din IT&C continuă să ocupe primul loc în topul clienților, fiind urmate companiile care oferă servicii medicale și servicii profesionale și financiare.

„Asistăm de ceva timp la o revenire a companiilor și a reluarii planurilor lor de dezvoltare și dincolo de expansiunile de suprafețe, calitatea spațiului a reintrat în criteriile de diferențiere a spațiului. Aceste tendințe se manifestă și pe segmentul companiilor medii (firme cu până în 250 angajati), un segment vital în structura economiei unei țări”, punctează Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.

Bucureștiul rămâne ținta companiilor de dimensiuni medii, indiferent de domeniul de activitate, majoritatea firmelor care au tranzacționat spații office de până în 3.000 mp fiind în Capitală. Zona de centru-nord a fost cea mai căutată în această jumătate de an, suprafața totală închiriată fiind de peste 46.700 mp. Aceasta a fost urmată de zona de centru-vest, cu o suprafață totală închiriată de puțin peste 12.700 mp și de zona ultracentrală, cu o suprafață totală de peste 9.000 mp.

Ca tipuri de imobile, în rândul tranzacțiilor au predominat clădirile noi de birouri, de clasă A sau B, cu toate facilitățile unui spațiu de lucru modern. Printre clădirile de birouri de clasă A unde s-au închiriat spații de birouri sub 3.000 mp (mai ales pe segmentul de cerere de birouri cu suprafețe cuprinse între 1.000 mp și 3.000 mp) se numără Europa House, America House, Green Court, Iride, S-Park, Globalworth Tower, Oregon Park, în primele șase luni din 2016.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare