Tudorel Toader a făcut anunțul: ‘Va fi o lege cu impact financiar’ – Ce proiect pregătește ministerul său

Așa cum ne-a obișnuit, Guvernul Dăncilă are în plan o nouă lege cu impact financiar. Ministrul Justiției, Tudore Toader, a anunțat, astăzi, că lucrează la un proiect de lege prin care statul va oferi despăgubiri, compensaţii materiale, pentru perioada în care un deţinut a stat în condiţii necorespunzătoare.

„Avem măsuri de natură legislativă pe care trebuie să le propunem în aplicarea Hotărârii Pilot (a CEDO – n.r.). (…) Legea 169 a dat beneficiul celor şase zile considerate executate la 30 în condiţii necorespunzătoare, dar unii deţinuţi au ieşit din penitenciar înainte de octombrie 2017. Au stat în condiţii necorespunzătoare şi nu au beneficiul celor şase zile. CEDO ne spune să găsim şi pentru ei un remediu, prin care să le conferim despăgubiri, de data aceasta în bani. Prin urmare, la Ministerul Justiţiei se lucrează la un proiect de lege pentru conferirea de despăgubiri, compensaţii materiale, pentru perioada cât deţinutul a stat în condiţii necorespunzătoare, repet, dându-se o sumă pentru fiecare dintre zilele cât a stat în condiţii necorespunzătoare”, a declarat Tudorel Toader în cadrul audierii sale la Comisia pentru constituţionalitate din Senat, informează agerpres.ro.

Vezi și Frații DEDEMAN lovesc din nou: Au preluat jumătate din imperiul acestui mare producător

În şedinţa acestei comisii a fost abordat stadiul măsurilor propuse de România, prin Ministerul Justiţiei, pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare ca urmare a Hotărârii Pilot a CEDO pe acest subiect.

Ministrul a adăugat că în cuprinsul proiectului se prevede că Administraţia Naţională a Penitenciarelor face o evidenţă a circuitului de plasare a condamnatului în închisoare, pentru a vedea cât timp a stat în condiţii necorespunzătoare.

„Îi dai (bani – n.r.) numai pentru zilele cât a stat în condiţii necorespunzătoare. Va fi o lege cu impact financiar, că până la urmă trebuie bani. Rezultă obligaţia din Hotărârea CEDO, Hotărârea Pilot, nu este o invenţie românească, au aplicat-o şi alţii, spre exemplu, Ungaria, Italia şi alte ţări. Vom urma acelaşi drum pentru că, până la urmă, Hotărârea CEDO este obligatorie, iar dacă nu am îndeplini cerinţele, ne-am expune riscului unei condamnări de către CEDO cu o cheltuială, dar în acelaşi timp am rămâne cu problema nerezolvată în penitenciarele din România”, a mai declarat Toader.

Vezi și Toți șoferii vor fi afectați: Ce lege va fi adoptată până în luna iulie

După ce a fost cumpărată de un colos american, o companie din România pune la bătaie sute de posturi! Are TREI fabrici mari pe piața locală

GEST FABULOS al Simonei Halep: Darul care poate salva vieţi – Andreea Esca s-a ocupat de tot

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare