sursa foto:  agora.md

Ucraina visează frumos! Premierul ucrainean: Kievul aspiră să adere la UE în doi ani şi este hotărât să lupte împotriva corupţiei

Premierul ucrainean Denis Şmîhal a transmis într-un interviu că ambiţia Kievului este ca la sfârşitul anului 2024, Ucraina să fie deja pregătită oficial să devină membră a Uniunii Europene.

 

 

 

”Sunt convins că vom reuşi în doi ani. Ambiţia noastră este ca la sfârşitul lui 2024 să fim deja pregătiţi oficial să devenim membri (ai UE). Decizia nu ne aparţine. Dar suntem dispuşi să facem tot ce ţine de noi”, a declarat premierul ucrainean pentru publicaţia germană.

Şmîhal aminteşte că ţara sa a obţinut statutul de candidat la aderare anul trecut, un proces cărora altora le-a luat ani de zile, şi afirmă că, în pofida războiului, Kievul va îndeplini aşa-numitele ”şapte puncte” sau recomandări stabilite de Bruxelles. Odată cu îndeplinirea acestor condiţii va începe procesul oficial de aderare, care poate dura ”cinci, şapte sau 10 ani”, dar pe care Ucraina – potrivit premierului său – îl va încheia în doi ani.

Oficialul ucrainean a vorbit pe larg despre lupta împotriva corupţiei întreprinsă de preşedintele Volodimir Zelenski, unul dintre punctele esenţiale cerute de Bruxelles pentru aderarea ţării la UE.

El a amintit de măsurile adoptate recent drept o dovadă de angajament faţă de politica de ”toleranţă zero”, despre demisii sau demiteri ale unor oficiali de rang înalt din diverse ministere, precum şi despre ancheta referitoare la posibile cazuri de mită la Ministerul Apărării ucrainean.

Ucraina a lansat miercuri un val de percheziţii vizând oameni din administraţie, funcţionari şi personalităţi, autorităţile dând asigurări că fac din lupta împotriva corupţiei o prioritate în contextul efortului de război şi al ajutorului occidental. Autorităţile ucrainene au anunţat că au percheziţionat domiciliile miliardarului Igor Kolomoiski şi fostului ministru de interne Arsen Avakov, precum şi sediul Fiscului ucrainean, în timp ce conducerea direcţiei vamale a fost demisă. Înalţi responsabili ai Ministerului Apărării au primit de asemenea vizita anchetatorilor.

Aceste descinderi au loc la o săptămână după demiterea unor înalţi responsabili în urma unei afaceri de corupţie privind aprovizionarea armatei, primul scandal de amploare de la invazia rusă în urmă cu aproape un an.

”Statutul de ţară candidată implică obligaţii. Peste 90% dintre ucraineni vor Ucraina în UE şi atât guvernul, cât şi preşedintele vor face tot posibilul pentru a demonstra că s-au îndeplinit cele şapte recomandări înaintea summitului”, a insistat premierul ucrainean.

Şmîhal s-a referit la întâlnirile care vor avea loc joi la Kiev, premergătoare summitului care se va desfăşura vineri între Zelenski, pe de-o parte, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pe de altă parte.

Von der Leyen şi Michel s-au deplasat la Kiev împreună cu circa 15 comisari europeni, pentru o vizită de două zile axată pe summitul de vineri şi ca modalitate de exprimare a solidarităţii europene faţă de Ucraina, cu câteva săptămâni înainte de împlinirea unui an de la declanşarea invaziei ruse.

Printre măsurile întreprinse, premierul ucrainean citează numirea unui procuror anticorupţie, însărcinat cu anchetele în domeniu.

”Vom stabili un sistem complet anticorupţie, pentru a le demonstra partenerilor noştri occidentali toleranţa noastră zero” faţă de acest flagel, a insistat şeful guvernului ucrainean, transmite AGERPRES

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare