sursa foto:  Natalia Kolesnikova/AFP

Un europarlamentar PNL susține că este foarte complicat să se înlocuiască gazul rusesc

Europarlamentarul PNL, Marian Jean Marinescu, a susținut vineri, că pentru unele ţări europene, cum sunt este foarte dificil să înlocuiască gazul rusesc, scrie agerpres.ro

 

„Se pune întrebarea cu ce înlocuim gazul rusesc? Este foarte complicat pentru unii. De exemplu, sunt zone în Germania care au o singură conductă: din Rusia, direct. Nu sunt legaţi la reţeaua naţională. Italia este şi ea dependentă foarte mult de gazul rusesc, dar a anunţat că va încerca alte alternative. Ceea ce se discută în acest moment este de se mări producţia la exploatările existente în special în Norvegia, în Olanda şi de a se sprijini noi resurse alternative”, a spus Marinescu la conferinţa naţională „România, putere verde”, eveniment organizat cu prilejul Lunii Pădurii de către Asociaţia „Viitor pentru Oltenia”, la Consiliul Judeţean Dolj.

 

Acesta a afirmat că o alternativă la gazul rusesc ar fi gazul din Marea Neagră. „Aşa cum este acum prevăzut, la toamnă se poate scoate gaz din acel câmp, dar nu se poate scoate din zona care era cea mai bună, pentru că am avut o lege foarte păguboasă, care cred că a fost foarte tare sponsorizată de Rusia, mai ales pe cei care au lucrat la acea lege, iar cei care puteau să scoată gaz au plecat, gaz care ar fi fost extrem de folositor. Însă parcursul este extrem de complicat”, a susţinut Marian Jean Marinescu.

Europarlamentarul PPE a subliniat că preţurile din România la energie nu au crescut numai din cauza schimbărilor de pe piaţă, motiv pentru care a cerut insistent Comisiei Europene să facă o investigaţie în acest sens.

 

„Se spune că au crescut (n.red.: preţurile la energie) din cauza combustibililor fosili, însă criza a început în Franţa, care are 65% nucleară şi doar 25% gaz. Mixul energetic european din Eurostat arată că 20% este gaz. Deci, după părerea mea, distribuitorii de energie electrică au profitat de acest lucru şi au mărit foarte tare preţurile. În momentul în care ai nişte preţuri de 3 ori sau de 4 ori mai mari, asta înseamnă că anul trecut ai fost în faliment.

Eu înţeleg că ridici preţul, fiindcă ai nişte probleme, dar nu 3 ori sau de 4 ori. S-a aliniat probabil preţul la preţul gazului şi s-a vândut şi energia regenerabilă din cel mai mare parc din Europa la acelaşi preţ şi atunci s-a ajuns la aceste preţuri. Cred că în cel mai scurt timp apare un studiu al Comisiei Europene pe această situaţie, pentru că am cerut insistent să existe o investigaţie să vedem dacă preţurile sunt chiar din cauză de piaţă sau din alte motive”, a precizat Marinescu.

 

Potrivit acestuia Green Deal are o componentă foarte importantă legată de energia electrică şi se pare că de acum în 15-20 de ani totul va fi electric. Acesta le-a spus reprezentanţilor CEZ Distribuţie, societatea care asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judeţe – Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Vâlcea – că societatea nu a investit în reţele, iar acestea nu vor rezista la nivelul la care se află în acest moment.

 

„Green Deal-ul are o componentă foarte importantă, care este energia electrică şi se pare că de acum în 15-20 de ani totul va fi electric. Eu cred că dacă luăm cartierul Craioviţa Nouă (n.red.: cel mai mare cartier al municipiului Craiova) şi schimbăm tot ce este pe gaz pe electric, nu rezistaţi cu reţelele, pentru că, după opinia mea de cetăţean, nu aţi modernizat la cât trebuia să modernizaţi de când sunteţi proprietar pe aceste reţele. Dar să le aduceţi la nivelul să alimentaţi totul electric, trebuie să investiţi. Până la urmă tot noi vom plăti, este evident, dar măcar să începeţi, pentru că altfel cred că lucrurile se vor duce foarte rapid şi vă treziţi că toată lumea are o maşină la încărcat şi reţeaua nu rezistă”, a afirmat europarlamentarul Marian Jean Marinescu, conform AGERPRES

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare