guvern

sursa foto:  facebook

Un fost lider PNL avertizează: ‘O să rămânem fără furnizori. Banii primiți la rectificare nu o să îi ajungă Ministerului Energiei să compenseze nici măcar pe luna aprilie’

Ministerul Energiei primește 2,4 miliarde lei la rectificarea bugetară, bani care nu o să îi ajungă să compenseze furnizorii nici măcar pentru luna aprilie, a declarat Ludovic Orban, fost premier și fost președinte PNL.

Ludovic Orban susține că, până să se ajungă la forma actuală, Guvernul a prezentat cinci acte normative „ca soluție ideală pentru rezolvarea problemei facturilor”.

„Furnizorul este obligat să vândă către consumator, consumatorul casnic, în funcție de cote, cu 68 de bani kW dacă se consumă până într-o sută de kW, cu 80 de bani KW dacă se consumă până în 300 de kW. Pentru non-casnici, adică întreprinderi mici și mijlocii, instituții publice, furnizorul este obligat să vândă la 1 leu kW, 1.000 MWh. Furnizorul, când cumpără energia, cumpără la prețul la care îl vând producătorii și îl cumpără la prețuri mult mai mari. Furnizorul trebuie să primească în compensare diferența între prețul la care el a cumpărat și la cât a fost obligat să vândă prin ordonanța de urgență a Guvernului”, a explicat Ludovic Orban.

„Estimările cu privire la cheltuielile necesare pentru a susține acest mecanism de compensare până la sfârșitul anului, eu mă refer pe tot anul, nu șmecheriile pe care le fac ei, că ei încearcă să bugeteze ca să plătească în 2023 compensările din octombrie, noiembrie, decembrie, de pe ultimul trimestru… estimarea este de peste 30 de miliarde. Sunt estimări care se duc și la sume mai mari”, a continuat fostul premier.

Întrebat dacă are Guvernul banii necesari, el a spus:

„Nu, în mod evident. La rectificarea bugetară, Ministerul Energiei primește 2,4 miliarde, banii aceștia nu o să îi ajungă să compenseze nici măcar pe luna aprilie, pentru că la ora actuală nu s-au plătit banii de compensare către furnizori decât pe luna martie – și suntem în august”.

„La ora actuală, nu le mai dă nimeni credite, pentru că mediul financiar-bancar nu are încredere că Guvernul o să își achite datoriile către furnizori. Se vor crea niște lanțuri care vor afecta întreg sistemul din energie, furnizor, distribuitor, transportator, producător, care nu vor primi banii. Se vor crea niște blocaje în lanț. O să rămânem fără furnizori”, a mai afirmat Ludovic Orban, conform b1tv.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare