sursa foto:  stiripesurse.ro

Un nou proiect controversat al parlamentarilor: Cum vrea PSD ‘să pună pe butuci’ ONG-urile

Scandalul imens şi protestele de stradă din acest an pare să nu mai aibă finalitate. ONG-urile au sprijinit manifestaţiile de stradă împotriva Guvernului şi a Parlamentului, iar acum pare să vină reversul medaliei. Aleşii au pus la punct un proiect controversat care ‘ar pune’ pe butuci ONG-urile.

Deputatul PSD, Liviu Pleşoianu, cunoscut pentru atacurile dure la adresa ONG-urilor şi la adresa protestatarilor, are un proiect care prevede că fundatiile si asociatiile sunt obligate sa publice, la fiecare sase luni, o declaratie detaliata de venituri si cheltuieli in care sa fie mentionată fiecare persoane care a dat bani respectivei fundatii sau asociatii. Mai mult, valoarea acestui venit, ar urma sa fie discutat in Comisia juridica a Camerei Deputatilor. Proiectul a fost deja adoptat tacit de Senat. Şi asta nu e tot. Proiectul mai prevede că ONG-urile care nu depun aceste declaraţii în tmp util isi inceteaza „de indata” activitatea.

Plenul Senatului a adoptat tacit, în data de 20 noiembrie, iniţiativa legislativă a lui Pleşoianu şi Şerban Nicolae care schimbă condiţiile de funcţionare a ONG-urilor. Aceasta nu a mai fost dezbătută din lipsă de cvorum. Proiectul va ajunge, astfel, în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Vezi și Ce pensie încasează lunar socrul Princepelui Nicolae

„Asociaţiile, fundaţiile şi federaţiile au obligaţia de a publica semestrial până la data de 31 iulie, respectiv 31 ianuarie, în Monitorul Oficial partea a IV-a, declaraţiile de venituri şi cheltuieli pentru semestrul precedent. În declaraţia publicată se menţionează distinct, pentru fiecare venit în parte, persoana sau activitatea, după caz, care a generat venitul respectiv, precum şi valoarea acestuia. Nepublicarea declaraţiei atrage de drept suspendarea activităţii asociaţiei pentru 30 de zile. Dacă în acest termen declaraţia nu se publică, asociaţia, fundaţia sau federaţia îşi încetează activitatea de îndată”, se arată în textul normativ. Prevederile contriversate nu se opresc însă aici.

„Pentru ca un ONG sa poata fi recunoscut ca fiind de utilitate publica de catre Guvern, trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii, potrivit acestui proiect:

a) activitatea acesteia se desfasoara in interes general sau comunitar, dupa caz; b) functioneaza de cel putin 2 ani si a realizat o parte din obiectivele stabilite; c) a desfasurat activitati anterioare semnificative, prin derularea unor programe ori proiecte specifice scopului sau, insotit de bilanturilor si bugetele de venituri si cheltuieli pe ultimii 2 ani; d) valoarea activului patrimonial pentru fiecare an de functionare este cel putin egala cu vlaoarea patrimoniului initial; e) nu a desfasurat in ultimii 2 ani si nu desfasoara nici in prezent activitati politie de orice fel: activitati de strangere de fonduri sau campanii de sprijinire ori opozitie fata de un partid politic sau un candidat pentru o functie sau demnitate publice in care acest poate fi numit ori ales.”

Vezi și Lovitură pentru Halep! Sponsorul Adidas renunță la ea – motivul este incredibil

Mai mult, proiectul introduce un algoritm al finanţării cu fonduri publice în funcţie de obiectul de activitate al organizaţiilor nonguvernamentale: 40% – Servicii Sociale (Asistenta-Protectie-Incluziune-Coeziune-Securitate-Dezvoltare-Economie Sociala), Caritate si Ajutor Umanitar, Sanatate, Sport; 30% – Educatie; 10% – Stiinta, Cercetare, Inovatie, Mediu si Protectia Animalelor, Protectia Consumatorului; 10% – Valori nationale si ale minoritatilor nationale -Traditii si Patrimoniu Cultural; 10% – Diplomatie si Relatii Internationale, Militar-Aparare-Cultul eroilor.

Vezi și Inedit! Cine s-a aflat în spatele funeraliilor Regelui Mihai-El s-a ocupat de toate detaliile

Recunoaşterea utilităţii publice a unui ONG se poate face pe o durată de cinci ani şi se poate reînnoi în condiţiile legii, dar, dacă asociaţia sau fundaţia nu mai îndeplineşte una sau mai multe dintre condiţiile care au stat la baza acordării acestui statut, Guvernul, la propunerea autorităţii administrative sau a Ministerului Justiţiei, retrage, prin hotărâre, statutul de utilitate publică, anunţă RTV.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare