dan barna

sursa foto:  digi24.ro

USR propune un hacker la Primărie! A stat 6 luni în arest preventiv

Uniunea Salvați România propune un hacker la o primărie din județul Vâlcea.

Concret, candidatul USR la Primăria Bujoreni este David Cîrstea, informează presa locală. Cîrstea a stat 6 luni în arest preventiv, însă, ulterior, a fost achitat.

Chiar dacă susține că a stat în pușcărie nevinovat, candidatul USR nu a căutat să-și facă dreptate la CEDO – ceea ce naște mai multe controverse.

A fost achitat pentru că a adus bani în țară?

Sursele pe care le avem și care unele fac parte exact din instituțiile cu care ați acceptat să colaborați prin furnizare de informații după eliberarea din arest, ne-au spus că în acea perioadă mare parte din polițiști și judecători credeau că hackerii fac de fapt un bine țării pentru că aduc în țară bani din afară. Și ne-au mai spus că multe dosare s-au închis în instanță cu ajutorul avocaților și a unor sume importante “cheltuite” de cei acuzați”, scrie Evenimentul Vâlcean.

Ce spune candidatul USR la Primăria Bujoreni?

Răspuns cu referire la acuzația privind dosarul din anul 2010:
La vremea respectivă, am fost inclus într-un grup și cercetat pentru fraudă informatică, deși nu cunoșteam nicio persoană de pe lista acuzaților. Pe timpul cercetărilor am fost 6 luni în arest preventiv (pe durata cercetărilor, până la realizarea rechizitoriului) și 3 luni pe control judiciar. În urma cercetărilor s-a constatat că sunt nevinovat, soluția în dosar fiind clasare, moment de la care mi-am continuat studiile. Menționez că nici înainte și nici după nu am avut probleme juridice de natură penală. Pot dovedi cele susținute mai sus cu extrasul de pe fișa mea de cazier, obținut la 09/09/2020, unde nu figurează nicio faptă penală reținută în sarcina mea. Menționez că nu am fost trimis în judecată”, a spus el pentru sursa citată.

A fost reținut după o colaborare româno-americană

Bugetul.ro a căutat numele lui Cîrstea în articolele de la acea vreme și a descoperit că USR-istul ce se vrea primar a fost reținut în urma unei operațiuni de amploare, la care a participat și FBI-ul.

Forțele de ordine din 13 județe au participat la o acțiune de mare amploare organizatăîmpreunăcu FBI pentru prinderea cyber-infractorilor. Au avut loc descindenderi în 102 locații și au fost reținuți 69 de tineri până în 30 de ani, scrie, în 2010, presa locală.

În data de 6 aprilie a.c., procurorii din cadrul Direcției pentru Investigarea Infracțiunilor de CrimăOrganizatăși Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Vâlcea și Serviciul Teritorial Pitești au pus în practică o operațiune îndelung gândităși planificatăîmpreunăcu forțele de ordine din cadrul FBI. Scopul acestei acțiuni a fost destructurare a trei grupuri infracționale organizate, specializate în săvârșirea de fraude informatice și înșelăciuni pe site-urile de comerț electronic, din care se pare că fac parte în jur de 250 de persoane.

„Numărul persoanelor care au fost prejudiciate prin fraude pe internet este de 800 părți vătămate, prejudiciul fiind de peste 750.000 de euro. S-au făcut descinderi și percheziții domiciliare în 13 județe, în 102 locații și acțiunea este la această orăîn plină desfășurare și aici, începându-se și ancheta penală. La acțiune participăpeste 300 de polițiști de la CrimăOrganizată, peste 400 de jandarmi, echipe specializate ale Direcției de CrimăOrganizată, un grup de procurori DIICOT de la Serviciul Pitești și Biroul Teritorial Vâlcea. Modul de operare informatică era cel arhicunoscut, cu procurarea datelor de phishing și inducerea în eroare a părților vătămate prin licitații frauduloase. Sumele de bani erau retrase în special în Europa de Vest și SUA. În această dimineațăau fost efectuate percheziții la 12 locuințe din Praga, la persoane care făceau parte din aceeași grupare și peste câteva ore, în funcție de fusul orar, urmeazăsăaibăloc percheziții și în SUA. Am beneficiat de spijinul FBI care a fost de mare importanță”, declara, la acea vreme,  procurorul-șef al DIICOT – Biroul Teritorial Pitești, conform Vocea Vâlcii.

Lista celor 34 de tineri prezentați cu propunere cu arestare preventivă pe care se regăsește și candidatul USR: Mișcoci Florin Dan, Răduț Alexandru, Ologu Marius Adrian, Grigorie Marian Sorin, Anghel Laurențiu Dumitru, Avram Vasile Petronel, Buceac Florin, Stere Iulian, Cîrstea David Gabriel, Petrache Narcis Nicolae, Lungu Sebastian, Mehedințu Bogdan, Ciomag Daniel Alexandru, Dincă Aurel-că tălin, Budărescu Gheorghe Tiberiu, Dumitru Ionuț Sorin, Drăghici Gabriel, Ciucă Nicolae Cristian, Popescu Nicolae, Boșogioiu Dumitru Daniel, Cristea Ovidiu Vlad, Iordachi Ștefan, Necula Florin, Paraschiva Nicolae Andrei, Sîrbu că tălin, Priboi Marian Loviță, Ungureanu Mihaela Florina, Vrapciu Vlad Nicolae, Boje Florea Valentin, Cota Alin Constantin, Răducu Florin Dorin, Fălcușan că lin Cornel, Nicolaescu Alexandru, Turică Claudiu Marian.

Vezi și

EXCLUSIV Nicușor Dan, pe felie cu ‘Garda Veche’ a lui Ion Iliescu! A comandat 500.000 de broșuri de la firma unui fost deputat PDSR

Scandal de proporții! Marius Bodea, candidatul USR PLUS la șefia CJ Iași, acuzat că a hărțuit o angajată până a determinat-o să demisioneze

Medicul Virgil Musta trage semnalul de alarmă: ‘Lumea să se vaccineze. Va fi o mare problemă dacă pe lângă COVID-19, apar și celelalte viroze banale și gripa

XMA Header Image

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare