USR, Revelionul Vacanța Mare, Sașa Pankratov și Marea Teroare – Opinie

Scandalul iscat după programul de Revelion al trupei Vacanța Mare m-a dus cu gândul la un roman citit recent și pe care, de altfel, vi-l și recomand: „Copiii din Arbat” – de Anatoli Rîbakov.

Cartea ne prezintă atmosfera care domnea în Uniunea Sovietică în anii ’30, punctul culminant fiind uciderea lui Serghei Mironovici Kirov, la Leningrad, în decembrie 1934 – moment care a reprezentat începutul Marii Terori declanșate de Iosif Stalin.

Totodată, romanul ne zugrăvește și un portret al lui Stalin și al modului în care gândea acesta: „o neîncredere sănătoasă este temelia cea mai bună pentru munca în comun”.

Eroul romanului nu este Kirov și nici Stalin, ci Sașa Pankratov, secretarul organizației comsomoliste (n.r. – Comsomolul a fost Uniunea a Tineretului Comunist din Rusia sovietică) locale.

Pankratov, care era și nepotul unui înalt demnitar comunist, ajunge să fie exilat în Siberia, după niște epigrame publicate la gazeta de perete – epigrame care îi vizau pe fruntașii comuniști – și alte intrigi din interiorul Partidului Comunist.

Revenind la programul Revelion Vacanța Mare, care a creat atâta tam-tam, am decis să-l văd și eu. L-am văzut vineri seara și nu mi s-a părut diferit față de alte spectacole organizate de trupa lui Radu Pietreanu și Mugur Mihăescu, în trecut.

Unele glume sunt bune, altele, lasă de așteptat.

Într-adevăr, în vreo 25-30 de minute din show, Vacanța Mare ironizează pandemia și pe Klaus Iohannis, dar întregul program are o oră și 43 de minute.

Pe de altă parte, Klaus Iohannis a mai fost ironizat de-a lungul timpului, la fel cum și alți președinți ai României sau alți politicieni au mai fost ținta unor emisiuni-pamflet.

Se pare, însă, că politicienii din USR-PLUS nu gustă satira care îi vizează pe demnitarii români, așa cum nici tovarășii  comuniști nu au apreciat epigramele lui Sașa Pankratov.

Aș vrea să închei cu o poantă spusă de Garcea, în timpul programului de Revelion:

Un schelet intră într-un bar.
– Dați-mi și mie, vă rog, o bere…. și un mop!”.

Eugen DINU – comentariul este asumat integral de autor

P.S.: În primele zile ale anului, programul de Revelion al trupei Vacanța Mare fusese vizionat de 100 și ceva de mii de persoane. Astăzi a ajuns la peste 400.000 de vizionări.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare