sursa foto:  libertatea.ro

Vasile Bănescu: ‘A dispărut pur și simplu ideea majoră de necesitate a bunătății, a generozității, a altruismului’

Teologul Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, s-a arătat de părere că omul de astăzi nu mai are legătură cu omul curajos „care era poate străbunicul sau stră-străbunicul, oameni care au trecut prin necesitudini crunte ale istoriei”.

 

„E bine să ne întrebăm în ce lume am ajuns să trăim, cum arată lumea noastră, care e profilul ei, și răspunsurile nu lipsesc. Dacă scrutăm cu atenție societatea în care trăim, vom observa că sociologii lucizi precum Zygmunt Bauman au dreptate când vorbesc despre un tip de societate lichidă. (…) Noi astăzi, sigur, trăim în postmodernitate sau în post-postmodernitate”, a declarat teologul.

În absența valorilor tari, spune el, o societate intră în declin, iar ulterior în colaps.

„Valorile tari, cum sunt ele numite, valori fundamentale pe care s-a edificat societatea inițial tradițională, dar în general societatea europeană, valori tari care au legătură cu transcendentul, deci cu credința, care au legătură cu comunitatea, deci cu familia, care au legătură cu formarea noastră ca persoane, nu ca simpli bipezi consumeriști cum sunt percepuți astăzi unii, toate aceste valori numite tari sunt non-negociabile, adică în absența lor o societate face implozie, intră în declin, ulterior în colaps. E cazul unora dintre imperiile care s-au perindat prin istorie și care, lichefiate din punct de vedere moral, au dispărut”, a mai spus Vasile Bănescu.

Societatea de astăzi, consideră teologul, este una „a fragmentului, a micilor narațiuni”.

„Societatea în care noi trăim, această societate postmodernă, e o societate a fragmentului, a micilor narațiuni, fleacuri, deconstructivism, inclusiv al limbajului. Gândiți-vă cum se scrie, cum se comunică astăzi, se comunică trivial, inconsistent. Toate aceste lucruri anunță o derivă. Să nu mai vorbim de scepticismul moral. Unii se întreabă la ce buni să fim buni… A dispărut pur și simplu ideea majoră de necesitate a bunătății, a generozității, a altruismului”, a subliniat Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al BOR a atras atenția că astăzi trăim în cea mai prosperă epocă.

„Omul de astăzi nu mai are legătură cu omul curajos care era poate străbunicul sau stră-străbunicul, oameni care au trecut prin necesitudini crunte ale istoriei. Gândiți-vă că noi astăzi trăim în cea mai prosperă epocă a modernității și post-modernității. Suntem niște răsfățați. Trăim într-o cultură a analgezicelor, ne sperie orice tip de durere, de suferință”, a mai afirmat Vasile Bănescu, confom b1tv.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare