sursa foto:  Facebook

Vasile Dîncu confirmă! România vrea să cumpere arme israeliene

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a cofirmat că țara noastră este interesată de achiziționarea sistemului de apărare antibalistică Iron Dome.

Pentru moment însă, Dîncu a precizat că România urmărește să semneze un nou acord, în domeniul de securitate, cu Israelul, pentru următorii 5 ani.

Odată semnat acest acord, s-ar putea trece și la achiziționarea Iron Dome.

„Este o aspirație a noastră, am discutat despre asta cu omologul meu israelian, am văzut mai multe elemente din industria de armament israelian. Am început procedurile pentru a discuta despre asta. Este o tehnologie nouă, aflată oarecum sub embargo. SUA, Israelul sunt cele care gestionează acest lucru. Noi avem mari șanse ca în viitor să ne protejăm și cu ajutorul acestui tip de protecție antibalistică nou.

Deocamdată suntem în lucru pentru a semna un acord în domeniul de securitate înnoit cu Israelul, avem un acord de cooperare militară mai vechi, pentru a aduce tehnologie de vârf în România. Am putea să facem elemente aici, nu știu neapărat dacă din Iron Dome, dar tot elemente de protecție balistică și alte lucruri și ce ține de drone și alte elemente. Lucrăm la un acord pe care îl vom face foarte repede și de-acolo vom începe să discutăm despre aceste proiecte.

Vorbim despre următorii 5 ani. Să sperăm că vom reuși în această perioadă și că vom strânge legăturile cu Israelul în ceea ce privește producția în România. De fapt asta ne interesează foarte mult, am discutat asta și în Coreea de Sud și în alte locuri”, a declarat ministrul Vasile Dîncu, la Digi24.

România pare decisă să devină prima țară europeană care să cumpere sistemul israelian antirachetă Iron Dome, au declarat surse israeliene pentru publicația Haaretz.

Iron Dome este un sistem de apărare antirachetă dezvoltat de firmele israeliene Rafael Advanced Defense Systems și Israel Aerospace Industries, cu sprijinul financiar și suportul tehnic al Statelor Unite. „Iron Dome” („Cupola de fier”, într-o traducere aproximativă) a devenit cunoscut pe plan mondial în mai 2021, în urma celui mai mare atac cu rachete asupra Israelului, când armata israeliană a reușit să intercepteze un mare număr de proiectile de artilerie trase din zona fâșiei Gaza de gruparea Hamas.

 

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare