sursa foto:  digi24.ro

Veste bună! Mii de români vor avea parte de o nouă gratuitate

Vin vești bune pentru mii de români! Potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere la Parlament,  persoanele cu dizabilități vor beneficia, în mod gratuit, de servicii stomatologice, în condițiile în care lucrările dentare sunt costisitoare și mulți nu și le pot permite din indemnizația de handicap.

Propunerea de amendare a Legii 448/2006 privind protecția şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap vizează acordarea gratuită a serviciilor stomatologice atât pentru copii, cât și pentru adulți cu dizabilități. Cheltuielile pentru aceste tratamente ar urma să fie acoperite de Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate și nu de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), așa cum se întâmplă în prezent.

Modificarea legislației ar acoperi inclusiv costurile pentru dispozitive ortodontice, obturații, anestezii, extracții sau proteze dentare, precum și reparațiile acestora. Fără acest ajutor de la stat, cetățenii români cu dizabilități nu își permit nici măcar servicii stomatologice de bază, precum extracții dentare sau plombe, având în vedere sumele foarte mici primite ca indemnizație de handicap.

În prezent, indemnizația totală de handicap pentru persoanele cu grad grav (gradul 1) de dizabilitate este de 526 de lei (indemnizație de 368 de lei + un buget complementar de 158 de lei), iar pentru cei cu grad de handicap accentuat, indemnizația este de doar 395 de lei (indemnizație de 279 de lei + buget complementar de 116 lei). Aceste sume nu acoperă costurile tratamentelor stomatologice.

Implementarea acestei propuneri legislative va fi amânată deoarece Guvernul trebuie să modifice normele de aplicare a legii privind protecția persoanelor cu dizabilități și Contractul-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale. Modificările necesare trebuie realizate într-un interval de 45 de zile conform propunerii legislative, notează legestart.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare