sursa foto:  Capital.ro

Veste importantă pentru mii de români! Ce trebuie să îndepliniți pentru a ieși la pensie anul acesta

Toți cei care își doresc să beneficieze de pensia pentru limită de vârstă pot să calculeze dacă au atins vârsta standard, în funcție de anul nașterii lor. Se poate beneficia de ea doar dacă este îndeplinit și stagiul minim de cotizare în sistemul public de pensii.

Pensia pentru limită de vârstă este reglementată de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Cum spuneam, este posibilă identificarea persoanelor care se pot pensiona în 2021, datorită faptului că vârsta minimă de pensionare este raportată la data nașterii.

Astfel, dacă persoanele care ating în 2021 vârsta standard de pensionare îndeplinesc și celelalte condiții pot cere să se pensioneze (stagiul de cotizare – cel minim e de 15 ani, în timp ce acela complet este de 35 de ani).

Atenție! Vârsta standard de pensionare diferă pentru femei. Aceasta este de 63 de ani, însă va fi atinsă treptat, prin eșalonare (până în 2030). În 2021, de exemplu, femeile nu vor trebui să aștepte să ajungă la la 63 de ani pentru a se pensiona, ci vor putea să o facă la 61 de ani trecuți(în funcție de perioada anului, diferind puțin lunile, însă vom prezenta mai jos acest aspect).

Bine de menționat că, din 2020, Ministerul Muncii a decis să înceapă să anunțe angajatorii din timp cu privire la faptul că au salariați care ar putea să se pensioneze curând pentru limită de vârstă.

Reamintim, în acest context, că salariații din România nu sunt obligați să iasă din câmpul muncii la pensie, dacă nu vor. Dacă aceștia vor să continue activitatea în firmă o pot face. Legislația pensiilor permite fără limită de valoare cumulul pensiei pentru limită de vârstă cu veniturile din salarii sau activități independente.

Util: Ar fi bine să verificăm anual situația CAS-ului la CNPP, astfel încât să ne asigurăm că nu avem pauze de contribuție

Bărbații care se pot pensiona pentru limită de vârstă în 2021

Pentru bărbați lucrurile sunt, în mare, la fel ca anul trecut. Cei care împlinesc 65 de ani în 2021 și care au îndeplinit condițiile minime de cotizare (cel puțin 15 ani munciți legal vor putea să se pensioneze în cursul prezentului an).

Bine de știut: Perioadele de grupă netrecute în cartea de muncă trebuie dovedite cu adeverințe.

Ianuarie-Martie 2021
Vârsta standard de pensionare împlinită 65 de ani
Stagiul minim de cotizare realizat 15 ani
Stagiul complet de cotizare realizat 35 de ani
Mai-Iulie 2021
Vârsta standard de pensionare împlinită 65 de ani
Stagiul minim de cotizare realizat 15 ani
Stagiul complet de cotizare realizat 35 de ani
Septembrie-Noiembrie 2021
Vârsta standard de pensionare împlinită 65 de ani
Stagiul minim de cotizare realizat 15 ani
Stagiul complet de cotizare realizat 35 de ani

Ce mai trebuie reținut e că există excepții la regulile de mai sus, pentru persoanele care au lucrat în condiții grele. Practic, astfel de persoane beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare, proporțional cu perioada de timp lucrată în condiții grele.

Important! Din toamna asta, plata CAS-ului devine „vitală” pentru salariați. Doar plățile efective sunt cuantificate la stagiul de cotizare.

Femeile care se pot pensiona pentru limită de vârstă în 2021

Deși atât bărbații, cât și femeile trebuie să îndeplinească cerințele minime de vârsta și de cotizare minimă, perioadele propriu-zise diferă. În primul rând, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 63 de ani. În al doilea rând, aceasta nu a fost atinsă, încă, astfel că discutăm de o vârstă minimă diferită, în 2021. Diferită este și perioada stagiului complet de cotizare, care, deși este tot de 35 de ani, în mod normal, el va fi atins prin eșalonare în următorii ani abia.

Ianuarie-Martie 2021
Vârsta standard de pensionare împlinită 61 de ani și șase luni
Stagiul minim de cotizare realizat 31 de ani și șase luni
Stagiul complet de cotizare realizat 15 ani
Mai-Iulie 2021
Vârsta standard de pensionare împlinită 61 de ani și șapte luni
Stagiul minim de cotizare realizat 31 de ani și șapte luni
Stagiul complet de cotizare realizat 15 ani
Septembrie-Noiembrie 2021
Vârsta standard de pensionare împlinită 61 de ani și opt luni
Stagiul minim de cotizare realizat 31 de ani și opt luni
Stagiul complet de cotizare realizat 15 ani

La fel ca în cazul bărbaților, și femeile pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare (cea din tabelul de mai sus), proporțional cu perioada de timp lucrată în condiții grele.

Important! Femeile au și opțiunea să aleagă să lucreze până la 65 de ani, informează avocatnet.ro

Citește și:

Mare atenție! Toți românii sunt vizați de această lege: Cine nu o respectă, se poate alege cu o amendă de până la 30.000 de lei

Schimbări importante! Mii de români sunt vizați

DNA turează motoarele! După lovitura dată lui Costel Alexe, procurorii ar urma să calce pragul USR-PLUS!

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare