sursa foto:  substantial.ro

Vești bune de la Guvern pentru sute de mii de persoane: Acest tip de alocație ar putea să se majoreze

Conform unui proiect de ordonanță pus în dezbatere publică la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, alocația lunară de plasament, care se acordă pentru fiecare copil pentru care s-a stabilit plasarea la o familie, persoană sau asistent maternal, va crește până la aproape 1.000 de lei.

 

După cum apare în proiectul de OUG de la Ministerului Familiei, alocația lunară de plasament se va majora de la 631 de lei, cât este în prezent, la 950 de lei.

La fel ca mai multe tipuri de ajutoare sociale, alocația lunară de plasament este raportată la indicatorul social de referință (ISR), acum stabilindu-se o altă valoare ce trebuie înmulțită cu ISR pentru a obține suma acordată sub forma alocației de plasament, respectiv 1,808, față de 1,2, cât e acum.

Alocația lunară de plasament este acordată, potrivit Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, pentru fiecare copil față de care s-a luat măsura plasamentului la o familie, persoană, asistent maternal, într-un serviciu de tip rezidențial al unui organism privat acreditat sau s-a instituit tutela.

Suma se plătește persoanei, asistentului maternal, reprezentantului familiei, al organismului privat acreditat care a luat în plasament copilul sau tutorelui și este destinată asigurării de hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/ manuale, jucării, sprijin pentru integrare socială, transport, condiții adecvate de locuit și pentru a acoperi cheltuieli de întreținere – încălzire, apă caldă, energie electrică.

Ținând cont de faptul că alocația lunară de plasament se calculează în raport cu ISR, care a crescut în luna martie, deoarece se actualizează anual în acea perioadă cu rata inflației, dacă măsura ar fi adoptată și s-ar aplica curând, ar fi a doua majorare a alocației din acest an.

Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de OUG trebuie să fie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul oficial, informează avocatnet.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare