sursa foto:  oradesibiu.ro

Vești bune pentru această categorie de tineri! Vor beneficia de noi sume de bani

Conform unui proiect de lege pus în dezbatere la Senat, tinerii care vor ieși din sistemul de protecție specială vor beneficia de o indemnizație unică cu valoarea a trei salarii minime brute.

Propunerea legislativă de la Senat are ca scop îmbunătățirea, prin modificarea și completarea Legii 272/2004, a legislației din domeniul privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

La modul concret, proiectul prevede că tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială vor avea dreptul, la ieşirea din sistemul de protecţie specială, la o indemnizaţie care se va acorda o singură dată, al cărei cuantum va reprezenta de trei ori valoarea salariului de bază minim brut pe ţară.

Ținând cont de faptul că salariul minim este, în prezent, de 2.550 de lei, valoarea indemnizației amintite ar fi de 7.650 de lei.

Apoi, tinerii cu vârsta de peste 18 ani, care au beneficiat de o măsură de protecţie specială, vor putea opta pentru continuarea măsurii de protecţie specială sau pentru primirea unei indemnizaţii lunare în valoare de 4,8 ISR (în prezent, aproximativ 2.500 de lei). Vor putea beneficia de această indemnizaţie până la împlinirea vârstei de 26 ani tinerii care vor dovedi că urmează o formă de învăţământ la zi sau au un loc de muncă.

În fine, proiectul de față mai stabilește și obligaţia direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului de a-i sprijini pe aceşti tineri în căutarea unui loc de muncă şi a unui loc de cazare, chiar înainte de termenul stabilit de lege pentru ieşirea din sistem, respectiv în ultimul an petrecut acolo.

Dacă nu se vor conforma viitoarei reguli, direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului vor risca amenzi cuprinse între 2.500 și 5.000 de lei.

Potrivit inițiatorilor acestor măsuri, ele sunt “necesare pentru uşurarea tranziţiei la viaţa de adult independent”. Totodată, măsurile sunt destinate sporirii încrederii în şansele de reuşită a acestor tineri.

Atenție! Proiectul de lege trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat prin decret prezidențial și să fie publicat în Monitorul oficial pentru a se putea aplica, informează avocatnet.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare