sursa foto:  stiripesurse.ro

Vești bune pentru români- Cine sunt cei care vor avea parte de mai multe tipuri de concedii

Vești bune pentru români! Aceștia vor putea beneficia de noi tipuri de concedii pe viitor, potrivit unei Directive europene, act care va trebui transpus și în legislația din România până în august 2022.

Este vorba despre Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor.

Recent intrată în vigoare, Directiva are ca obiectiv creșterea gradului de participare pe piața muncii a femeilor, a părinților și a oricăror categorii de angajați care au în îngrijire rude sau alte persoane cu care locuiesc, prin reglementarea unor formule de lucru flexibile și a concediilor pentru motive familiale.

Concediile pentru motive familiale

Un concept nou introdus de Directiva este acela al concediului de îngrijitor. Astfel, salariații care au rolul de îngrijitori ai rudelor cu probleme medicale grave vor putea beneficia de un concediu plătit de 5 zile lucrătoare pe an. Legislația locală va putea stabili și alte perioade de referință (de exemplu, raportat la numărul de persoane aflate în îngrijire sau la numărul de cazuri) și va putea introduce condiții suplimentare pentru exercitarea acestui drept, scrie dcbusiness.ro

Directiva reglementează și dreptul de a absența de la locul de muncă în cazuri de forță majoră (de exemplu, urgență familială, boală sau accident), cu prezentarea unor documente justificative, potrivit Wallstreet.

 

 

Vezi și:

Prima lovitură! Cine e parlamentarul USR care nu va vota moțiunea de cenzură și ce avere are

Lovitură uriașă pentru o cunoscută bancă din România! Amenda colosală pe care o are de plătit

Traian Băsescu provoacă un cutremur! Pentru cine a lucrat, în realitate, Kovesi: ‘Acum au extras-o’

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare