bani

sursa foto:  jurnaluldearges.ro

Vești excelente pentru șoferii români! Vor scoate mai puțini bani din buzunar pentru încheierea unei polițe RCA

Vești bune pentru proprietarii de mașini! O serie de companii de asigurări au decis să aplice o scădere semnificativă a tarifelor practicate la încheierea unei Asigurări de Răspundere Civilă auto (RCA).

 

Prețurile RCA au scăzut cu 10%, până la 20%, la câteva dintre cele mai importante societăți de asigurare din România, care gestionează împreună portofolii de cel puțin 3,5 milioane de șoferi, arată datele de vânzări ale brokerilor, consultate de Economica. Este o mișcare surpriză, în contextul în care după falimentul City Insurance, întâmplat în luna spetembrie a anului trecut, prețurile au crescut continuu, ajungând la majorări medii de 50% și vârfuri de creștere de până la 100%, în cazul camioanelor, de exemplu, ori a șoferilor tineri care conduc mașini cu motoare mari. Informațiile noastre arată că au operat ieftiniri medii de 15% societăție Euroins, Groupama, Omniasig și Generali.

De menționat că Euroins este lider absolut al pieței, cu circa 40% din vânzările totale de RCA la finalul lui 2021, iar Groupama a marcat un reviriment pe acest segment, după falimentul City, ajungând să dețină o cotă de piață de 15-20%, fiind a treia din domeniu, ca vânzări. Omniasig s-a mișcat mai greu pe acest segment în ultimul an, iar Generali nu mai este interesată de RCA de ani de zile, cota sa de piață fiind foarte redusă. Surse din piață susțin că urmează să opereze ieftiniri și Allianz Țiriac, liderul pieței de asigurări și al doilea nume din RCA, singura societate care nu a operat schimbări de tarife de mai bine de jumătate de an, adică dinainte de falimentul City Insurance.

Amintim și că un proiect de plafonare a prețurilor RCA a fost pus în discuție pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice. Respectivul proiect a stârnit reacții negative din zona brokerilor și a societăților de asigurare.

Varianta plafonării rămâne însă de actualitate, în condițiile în care prețurile continuau să crească, mai ales în zona vehiculelor comerciale de transport. O scădere a prețurilor ar putea fi însă un argument pentru renunțarea la această inițiativă. Recent, președintele ASF, Nicu Marcu, a arătat la o conferință de specialitate că a cerut societăților de asigurare să găsească soluții pentru limitarea creșterilor de preț la RCA și că era dorit ca piața să regleze prețurile, fapt care nu s-a întâmplat, motiv pentru care Autoritatea a și propus plafonarea tarifelor. Scăderile surpriză de preț ar putea fi, totuși, o reacție de ultimă instanță în acest sens, conform economica.net

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare