sursa foto:  digi24.ro

Vești importante pentru milioane de români: Ar putea scăpa de acest tip de amendă

Potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere la Senat, se are în vedere modificarea Codului rutier, astfel încât cei ce folosesc mopede, scutere sau motociclete să nu mai fie obligați să aibă asupra lor trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu.

 

Pe viitor, motocicliștii vor risca mai puține amenzi, dacă proiectul de lege apărut recent și care vizează modificarea Codului rutier (OUG 195/2002) va ajunge să se aplice.

Este vorba, mai exact, de eliminarea unei obligații pe care o au acum conducătorii de mopede, scutere sau motociclete. Astfel, după ce proiectul va intra în vigoare, motocicliștii nu vor mai trebui să aibă la ei trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu.

Excepția de la deținerea celor amintite se va aplica, potrivit proiectului, în cazul vehiculelor din categoriile AM, A1, A2 și A. Categoria AM este cea a mopedelor a căror viteză maximă prin construcție este mai mare de 25 km/h, dar nu depășește 45 km/h, categoria A1 – motociclete cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW sau tricicluri cu motor cu puterea maximă de 15 kW, categoria A2 – motociclete cu puterea maximă de 35 kW și categoria A – motociclete cu sau fără ataș și tricicluri cu motor cu puterea de peste 15 kW.

În prezent, Codul rutier nu face distincție între vehiculele rutiere, obligând toți conducătorii să dețină, pentru fiecare vehicul în parte, trusă medicală, triunghiuri și stingător.

„Pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul, tractor agricol sau forestier și tramvai trebuie să fie dotat cu trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu, omologate”, scrie, de fapt, în Codul rutier.

Propunerea e motivată prin faptul că, de cele mai multe ori, spațiul de depozitare disponibil în cazul mopedelor, scuterelor sau motocicletelor este extrem de mic, iar trusa medicală, triunghiurile ori extinctorul nu încap.

Conform Codului rutier, amenzile pentru conducerea unui autovehicul care nu este dotat cu trusă medicală, triunghiuri reflectorizante și stingător pentru incendii sunt cuprinse între 580 și 725 de lei.

Atenție! Proiectul de lege se va aplica doar după ce va fi adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul oficial, informează avocatnet.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare