sursa foto:  stiripesurse.ro

Vești pentru salariați! De ce compansații vor avea parte

Prima zi a lunii mai 2019 este sărbătoare legală, iar în această zi angajații trebuie să primească liber de la serviciu, conform Codului muncii.

Cu toate acestea, există și anumiți salariați care trebuie să lucreze în zilele de sărbătoare legală, iar acestora trebuie să li se asigure anumite compensații.

1 mai, adică Ziua Muncii, este una dintre sărbătorile legale în care salariații trebuie să primească liber de la angajator. În acest an, prima zi a lunii mai 2019 pică azi, imediat după minivacanța de Paște.

Deși Ziua Muncii este o zi liberă, la fel ca în cazul fiecărei sărbători legale, cei care nu-și pot înceta activitatea sunt aceia care lucrează în unitățile sanitare și în cele de alimentație publică. Codul muncii prevede că acest lucru este necesar pentru a asigura asistența medicală și a aproviziona românii cu alimente.

Totodată, nu se acordă liber nici la locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Salariaților care nu pot beneficia de această zi liberă li se va asigura compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă nu se dă liber de 1 mai 2019, angajatorii trebuie să achite un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă salariaților timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei, conform actului normativ.

În altă ordine de idei, Guvernul a stabilit ca ziua de 30 aprilie 2019 să fie liberă pentru angajații stratului, astfel că bugetarii au liber între 26 aprilie și 1 mai 2019. Inclusiv angajatorii din mediul privat au putut să dea liber pe 30 aprilie 2019, dacă așa au hotărât la nivel intern.

Până la finalul anului vor mai fi încă opt zile libere legale, dar jumătate dintre acestea vor pica în weekend, așa că angajații se vor bucura doar de patru dintre ele: a doua zi de Rusalii (17 iunie 2019), Adormirea Maicii Domnului (15 august 2019), prima și a doua zi de Crăciun (25 și 26 decembrie 2019), informează avocatnet.ro

Vezi și

Vești uriașe pentru o categorie de angajați! De ce beneficiu veți avea parte începand de luna aceasta

E oficial! Iată ce vor primi sute de angajați

Atenție! Vești pentru românii care au dobândit un bun prin uzucapiune

 

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare