lege

sursa foto:  gazetadecluj.ro

Vești proaste de la Eurostat: Puterea de cumpărare a românilor a ajuns sub media UE cu zeci de procente

La capitolul puterea de cumpărare, România se află cu zeci de procente sub media Uniunii Europene, potrivit ultimelor rapoarte realizate de Eurostat.

 

 

 

 

Puterea de cumpărare a românilor, calculat din perspectiva PIB per capita, este cu 23% sub media UE, nivel similar cu cel din Ungaria şi Portugalia, devansând alte cinci ţări europene, respectiv Bulgaria, Slovacia, Grecia, Croaţia şi Letonia, potrivit datele publicate astăzi de Eurostat.

Cea mai mică putere de cumpărare a fost înregistrată în 2022 de către Bulgaria, care este cu 41% sub media UE, scrie Ziarul Financiar. La polul opus se află Luxemburg şi Irlanda, cu un PIB per capital cu 161%, respectiv 134% peste media UE.

Datele Eurostat arată diferenţe majore între statele UE în ceea ce priveşte PIB per capital, indicator folosit pentru a măsura activitatea economică.

Astfel, 16 ţări se situează sub media europeană, inclusiv toate statele membre din Europa Centrală şi de Est, cu excepţia Austriei (25% peste medie). Tot sub medie se află Italia (-4%) şi Spania (-15%). Franţa este cu doar 1% peste media UE, urmată de Malta, cu 2%.

O altă diferenţa majoră care reiese din analiza Eurostat este distanţa uriaşă dintre Luxembourg şi Irlanda şi următoarea clasată, Danemarca, aflată la doar 36% peste media europeană, scrie antena3.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare