sursa foto:  hotnews.ro

Vești proaste pentru România! Corina Crețu: ‘Ce știu eu de la Comisia Europeană e că Ucraina a depus o solicitare de a extinde rețeaua europeană de transport martim și cu canalele Bâstroe și Chilia’

Europarlamentarul Corina Crețu, fost comisar european, a declarat că e nevoie să se facă verificări pe canalul Bâstroe: ”Au spus că nu sunt decât lucrări de dragare, apoi au spus că s-a ajuns la 7 metri și se intenționează să se ajungă la 9 metri. Deci trebuie văzută exact situația de pe teren, că e foarte neclar ce e acolo”

Aceasta a precizat că, din ce știe de la Comisia Europeană, „Ucraina a depus această solicitare de a extinde rețeaua europeană de transport martim și cu canalele Bâstroe și Chilia”.

Ministerele românești dau informații contradictorii despre măsurătorile ce urmează a fi făcute pe Bâstroe

În primul rând, ar fi trebuit să existe convorbiri bilaterale și eu am văzut și un interviu al comisarului pentru Mediu în care spune că România nu a ridicat și nu a transmis către Comisia Europeană că ar fi o problemă și eu cred că acest lucru ar fi trebuit făcut către comisarul de Mediu. Dar experți ai Comusiei s-au implicat pentru a facilita acest dialog și am înțeles că a fost o întrevedere în format video la Bucureștim în fața oficialilor europeni și s-a stabilit data de 15 martie ca navele române să meargă acolo.

Ce știu eu de la Comisia Europeană e că Ucraina a depus această solicitare de a extinde rețeaua europeană de transport martim și cu canalele Bâstroe și Chilia și pentru acest lucru, având în vedere că se învecinează cu România, e nevoie și de acordul României”, a declarat eurodeputata.

Întrebată ce se va întâmpla dacă partea ucraineană nu ne trimite acordul scris pentru a face măsurătorile pe Bâstroe, Corina Crețu a răspuns: „În primul rând, e teritoriu ucrainean și e și o țară în război, e evident că trebuie acest acord, dar a fost un comunicat al Ministerului Transporturilor care spune că autoritățile din România încep măsurătorile pe Chilia și Bâstroe din 15 martie. Dacă nu se primește, cred că trebuie apelat tot la… dar eu nu cred că există chiar așa lipsă de comunicare, cred că e o lipsă de comunicare între ministerele noastre. Dvs îl citați pe ministrul Mediului și eu am în față o declarație a Ministerului Transporturilor. Și atunci pe cine, ce…”.

Și ucrainenii se contrazic între ei privind lucrările de pe canalul Bâstroe

Am înțeles că s-a stabilit și un unic punct de contact, câte un expert din fiecare țară, unul de la Comisie și s-a stabilit că cea mai bună soluție ar fi să se clarifice întâi informațiile contradictorii, că, într-adevăr, și autoritățile din Ucraina cumva au dat puncte de vedere diferite: au spus că nu sunt decât lucrări de dragare, apoi au spus că s-a ajuns la 7 metri și se intenționează să se ajungă la 9 metri. Deci trebuie văzută exact situația de pe teren, că e foarte neclar ce e acolo.

În comunicatul Ministerului Transporturilor se și spune că partea ucraineană s-a asigurat de securitatea navelor și a personalului românesc pe toată perioada activităților de măsurare”, a mai declarat europarlamentarul Corina Crețu, conform b1tv.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare