sursa foto:  stiri.md

Vești proaste pentru Volodimir Zelenski! Ungaria spune că nu va ceda presiunilor din cadrul UE în privinţa Ucrainei

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a transmis într-o postare pe Facebook, că Ungaria nu va ceda presiunilor altor state din Uniunea Europeană pentru a accepta discuţiile de aderare cu Ucraina.

 

 

 

Guvernul ungar „va continua să ia decizii în conformitate cu valorile europene şi naţionale” şi „nu va ceda presiunilor din partea nimănui, indiferent dacă ele vin sub formă de mită sau sub formă de promisiuni”, a transmis luni ministrul ungar de externe Peter Szijjarto într-o postare pe Facebook, citată de agenţia de presă MTI.

Înaintea „întâlnirilor istorice care afectează viitorul Europei” şi care vor avea loc la Bruxelles în această săptămână, Szijjarto a declarat că există semne de „presiune politică şi mediatică înfricoşătoare”.

„Elita politică şi mass-media europene amestecă în mod evident dimensiuni complet diferite, încercând să rezolve probleme istorice şi strategice prin acorduri tactice”, a spus el.

Însă, „evident, nu vor reuşi”, pentru că „nu ne vom da consimţământul”, a adăugat şeful diplomaţiei ungare.

Dezbaterile dintre miniştrii de externe din UE şi cele din cadrul Consiliul Afaceri Generale se vor concentra asupra Ucrainei, a spus el, adăugând că „o mare parte a politicienilor din UE încearcă să adopte decizii care sunt în mare parte nepregătite şi nu au un consens strategic”.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, rămâne inflexibil în opoziţia sa faţă de deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, la fel şi faţă de creşterea ajutorului pentru Kiev în faţa invaziei ruse.

Comisia Europeană a pledat în noiembrie pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, precum şi cu Republica Moldova, două ţări care au obţinut statutul de candidat la UE în iunie 2022, la câteva luni după începerea războiului de către Moscova.

Executivul european a mai propus alocarea unui ajutor de 50 de miliarde de euro până în 2027 pentru Ucraina, în cadrul unei revizuiri la jumătatea perioadei a bugetului pe termen lung al UE.

Liderii europeni se vor reuni joi şi vineri în cadrul unui summit la Bruxelles, la care unul dintre punctele de pe ordinea de zi va fi deschiderea negocierilor cu Ucraina, Republica Moldova şi Bosnia, deşi premierul ungar Viktor Orban a anunţat deja că se opune acestei chestiuni, care necesită unanimitate.

Orban, principalul aliat al Rusiei în UE, a trimis o scrisoare preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, în care le cere liderilor blocului comunitar să nu discute despre extinderea cu Ucraina sau despre ajutorul financiar de 50 de miliarde de euro pentru Kiev.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că ar fi „devastator” pentru ţara sa şi pentru UE dacă summitul european de joi şi vineri nu ar da undă verde pentru discuţiile de aderare şi pentru suplimentarea ajutorului financiar şi militar pentru ca Kievul să se apere în faţa invaziei Rusiei, informează AGERPRES

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare