sursa foto:  moneyweek.com

Vești proaste pentru zona euro! Băncile europene nu sunt complet în siguranță după prăbușirea Silicon Valley Bank

Preşedintele Institutului german de cercetare economică (DIW), Marcel Fratzscher, a declarat că băncile europene nu sunt complet în siguranţă după colapsul băncilor americane Silicon Valley Bank şi Signature Bank, chiar dacă nu se confruntă cu un risc sistemic.

 

Chiar dacă există multe motive să fim mai puţin alarmişti, „nu aş spune că suntem complet în siguranţă în Europa, pentru că la rădăcina problemelor pentru cele două bănci americane stă creşterea foarte rapidă a dobânzilor, şi asta a luat prin surprindere foarte mulţi oameni„, a spus Marcel Fratzscher, transmite Reuters.

Economistul german a subliniat că gradul de îndatorare este mult mai mare în SUA decât în Europa, făcând referire la dezechilibrul extrem de mare, existent în cazul SVB, între datoriile pe termen scurt şi investiţiile pe termen lung, care şi-au pierdut din valoare odată cu majorarea dobânzilor.

Prăbușirea Silicon Valley Bank nu va avea același impact ca în cazul Lehman Brother

Cu toate acestea, Marcel Fratzscher a avertizat că şi băncile europene se confruntă cu această problemă.

Trebuie să fim foarte atenţi„, a spus Fratzscher, adăugând că băncile germane nu şi-au revenit încă pe deplin după criza financiară globală din 2008, care a început cu prăbuşirea băncii americane Lehman Brothers, care avea „o importanţă sistemică” şi a dat naştere unui efect de domino. „Nu vedem acelaşi lucru în cazul SVB, care este o bancă relativ mică„, a spus Marcel Fratzscher.

Un val de retragere a depozitelor a provocat săptămâna trecută falimentul a trei bănci americane, SVB, Signature Bank şi Silvergate Bank. SVB, care nu a reuşit să facă faţă retragerilor masive ale depozitelor, a fost închisă vineri de către autorităţile americane. Oficialii încearcă să evite cu orice preţ o stare de panică ce ar împinge deponenţii la retrageri masive din bănci, un „bank run” cu efecte potenţial devastatoare, şi au luat atât în SUA cât şi în Europa măsuri pentru protejarea depozitelor la SVB, informează agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare