sursa foto:  digi24.ro

Olaf Scholz îi liniștește pe germani după prăbușirea Silicon Valley Bank: ‘Nu există niciun motiv real să ne îngrijorăm prea mult’

Cancelarul german Olaf Scholz a respins orice temere privind o contagiune în Germania după închiderea băncii americane Silicon Valley Bank (SVB),

Oficialul german consideră că nu există „niciun motiv real să ne îngrijorăm prea mult„.

 

Falimentul acestei instituţii financiare, provocat de retrageri masive din partea clienţilor, a trezit spectrul marii crize financiare din 2008 şi a provocat în ultimele zile o mare nervozitate pe pieţele financiare, informează AFP.

Potrivit lui Olaf Scholz, situaţia actuală nu este comparabilă, deoarece ţările şi-au învăţat „lecţiile” din criza precedentă.

Au fost introduse reforme considerabile ale instituţiilor publice de supraveghere, dar şi în privinţa gestionării băncilor„, a reamintit el, adăugând că acest lucru le face mai rezistente la crize.

”Situaţia este urmărită îndeaproape”

„Reacţia clară şi puternică a autorităţilor americane, britanice şi europene, dar şi germane, arată că situaţia este urmărită îndeaproape şi că sunt luate măsuri rapide, ceea ce este cel mai bun lucru care poate fi făcut pentru securitatea depozitelor„, a insistat el.

Autorităţile germane au intervenit încă de luni pentru a reduce la minimum impactul falimentului SVB, care a provocat duminică intervenţia supervizorilor americani pentru a garanta accesul clienţilor la banii lor depuşi la banca din California.

Este cel mai mare faliment bancar din SUA de după 2008.

Situaţia a fost considerată suficient de gravă pentru a declanşa o întâlnire în Germania, luni, a „comitetului de criză” al Bundesbank, banca centrală, care nu a dorit să comenteze situaţia.

Însă instituţia de reglementare a sectorului financiar german, BaFin, a exclus orice ameninţare pentru stabilitatea financiară germană, considerând că SVB nu avea „o importanţă sistemică„, conform agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare