sursa foto:  dw.com

Președintele Joe Biden dă asigurări, după prăbuşirea Silicon Valley Bank: Sistemul bancar este solid

Preşedintele american Joe Biden a asigurat, luni,într-un discurs susţinut la Casa Albă că „americanii pot avea încredere în faptul că sistemul bancar este solid”

,,Depozitele voastre vor fi disponibile când veţi avea nevoie de ele”, a mai asigurat preşedintele american, promiţându-le de asemenea contribuabililor americani că nu vor plăti pierderile acestui faliment bancar, declanşat săptămâna trecută de un val de retrageri ale depozitelor, relatează AFP, citată de Agerpres.

El a cerut Congresului să consolideze reglementarea acestui sector, înăsprită după falimentul Lehman Brothers din 2008, dar relaxată ulterior de preşedintele Donald Trump.

Biden promisese deja duminică, într-o postare pe Twitter, că vinovaţii pentru falimentul Silicon Valley Bank vor fi traşi la răspundere. „Nu ne vom opri aici” şi „vom face tot ce este necesar”, a mai spus liderul de la Casa Albă în scurta sa alocuţiune de luni.

Prin intervenţia sa matinală de luni, liderul de la Casa Albă încearcă să evite ca panica să pună stăpânire pe întregul sistem financiar mondial. El caută să alimenteze resursa cea mai preţioasă a pieţelor, şi anume încrederea, singura care poate preveni un efect de contagiune pe pieţe.

Autorităţile încearcă la rândul lor să evite cu orice preţ o stare de panică ce ar împinge deponenţii la retrageri masive din bănci, un „bank run” cu efecte potenţial devastatoare, şi au luat atât în SUA cât şi în Europa măsuri pentru protejarea depozitelor la SVB, o bancă preferată de companiile din sectorul IT.

Astfel, autorităţile americane au anunţat duminică garantarea retragerii tuturor depozitelor de la banca SVB şi de la Signature Bank, o altă bancă închisă de organismul de reglementare al SUA. De asemenea, Rezerva Federală (FED) s-a angajat să împrumute fondurile necesare altor bănci care ar avea nevoie de lichidităţi pentru a putea onora cererile de retragere a depozitelor.

În paralel, autorităţile americane au scos la licitaţie SVB, cu obiectivul de a găsi cât mai repede un cumpărător. Această cursă contra-cronometru aminteşte de 13-14 septembrie 2008, când un demers similar a fost încercat pentru Lehman Brothers, dar în final a eşuat cu consecinţe dramatice pentru tot sectorul financiar şi economia mondială.

În acest timp, Trezoreria de la Londra a anunţat că filiala britanică a SVB a fost vândută către HSBC pentru suma simbolică de o liră sterlină, iar „începând de astăzi, clienţii SVB UK vor avea acces normal la depozitele lor şi la serviciile bancare”.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare