medici asistente spitale pacienti coronavirus covid

Virgil Musta: ‘Am avut și cadre medicale care considerau că virusul nu există și de aia nu s-au protejat. De aia nu au protejat nici pacienții și au infectat pe alții’

Doctorul Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul ‘Victor Babeș’ din Timișoara, a declarat că numărul de persoane infectate cu noul coronavirus SARS-CoV-2 va crește destul de mult în perioada următoare, ceea ce va face ca sistemul de sănătate să clacheze.

 

Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara.

 

”Mi-e frică că vom ajunge în situația Italiei în care pacienții nu mai aveau unde să se interneze, formele grave rămâneau acasă, decedau la domiciliu sau poate pe străzi sau pe coridoarele spitalelor.”

 

Se impun măsuri pentru a determina oamenii să respecte regulile, dar ele vin cam târziu, spune doctorul Virgil Musta, care crede că mesajele negaționiste și conspiraționiste au fost transmise de profesioniști, conform celor de la romania.europalibera.org.

 

 

Jurnalist: Domnule doctor, prognoza guvernului spune că numărul zilnic de cazuri ar putea ajunge între 1200 – 1.600 la jumătatea lunii august. Vi se pare un scenariu posibil?

 

Virgil Musta: ”Da, este posibil. Nu am datele și nu sunt epidemiolog să pot face calculele acestea, dar modul în care crește de la zi la zi numărul de cazuri este, într-adevăr, îngrijorător pentru că există riscul ca aceste cazuri să continue să crească. Sunt cifre alarmante, pentru că de la acest nivel de peste 700, în spitale e deja o problemă. Sunt zone unde nu mai sunt locuri pentru pacienții cu Covid, iar terapiile intensive sunt ocupate în proporție de 100%. Chiar și la noi, la spitalul Victor Babeș din Timișoara, 95% din locuri sunt ocupate, iar terapia intensivă este și ea ocupată.”

 

Jurnalist: Care credeți că este cauza principală a acestei situații? România, cel puțin așa în prima perioadă, primele două luni și jumătate, se descurcase relativ bine, deci ce s-a întâmplat?

 

Virgil Musta: ”Într-adevăr, evoluția pandemiei a fost foarte bine ținută sub control până în momentul când lumea nu a mai dorit să respecte regulile, până când au intervenit toate aceste teorii conspiraționiste că virusul nu mai există, că și dacă există este o formă ușoară de boală, că nu e nevoie să purtăm mască, că e rușine să purtăm mască, că libertatea noastră este afectată dacă purtăm mască. Din acel moment, astfel de promovări făcute de profesioniști, de specialiști în domeniu au reușit să convingă o mare parte din populația României, sau măcar o parte din populație, că nu este nevoie să respecte nicio regulă. Aceasta este cauza principală pentru care la ora actuală avem foarte mulți pacienți.”

 

Jurnalist: Care este explicația că astfel de teorii negaționiste, conspiraționiste au prins atât de mult în populație?

 

Virgil Musta: ”Sunt fenomene psiho-sociale aceste manifestări. Nu știu, cred că este parte de ignoranță, parte a unei educații precare. Au fost făcute foarte bine de oameni profesioniști, care știu exact să acționeze conform gândirii fiecărei categorii, a fiecărui grup-țintă căruia i se adresează. Pentru că ați văzut, sunt mai multe mesaje diferite- pentru unii de libertate, pentru alții lipsă de virus, pentru alții boala există, dar nu dă forme severe, e o oarecare gripă, poate o viroză.”

 

Jurnalist: Dumneavoastră v-ați confruntat cu astfel de pacienți, domnule doctor?

 

Virgil Musta: ”Am avut și noi pacienți care nu credeau în boală nici după ce s-au infectat. Adică: ”bun, eu am un virus, dar de ce mă internați că nu e mare lucru? Mă simt bine”.

Au fost persoane care aveau simptomatologie și parcă nici atunci nu voiau să recunoască că ar fi o boală alarmantă. Din păcate, am avut și cadre medicale care considerau că virusul nu există și de aia nu s-au protejat. De aia nu au protejat nici pacienții și au infectat pe alții la nivelul spitalului, atât colegi cât și pacienți, după care în momentul când au avut posibilitatea, că legea le-a permis, a doua zi au solicitat externarea la domiciliu. Nici după boală ei nu erau convinși că trebuie să stea în spital și că noi îi facem bine internându-i și izolându-i în spital.”

 

Jurnalist: Credeți că, poate, la nivel de comunicare, guvernul, autoritățile, chiar și corpul medical ar fi trebuit să intervină mai din timp, să găsească alt tip de metode pentru a contracara acest val?

 

Virgil Musta: ”Nu știu, de exemplu, eu spun experiența mea. Zilnic am căutat să comunic prin intermediul mass-mediei și a grupului City-Doctors despre existența virusului, despre ce ar trebui să facem ca să prevenim și că singura noastră șansă este prevenția și nu tratarea în spital. Poate că dacă existau pârghii de constrângere a oamenilor de a respecta aceste reguli, dar se pare că, la un moment dat, în acest vid legislativ, tuturor le era frică să ia măsuri.”

 

Jurnalist: De ce? Care e explicația pe care o aveți?

 

Virgil Musta: ”Am văzut o serie de comentarii pe care le făceau diferiți avocați care acordau consultanță la televizor, în sensul că dacă ordonanțele și ordinele de ministru au fost desființate, în momentul în care obligi pacientul ești pasibil de pedeapsă. Și atunci nimeni nu a vrut să își mai asume – mă gândesc. Nu știu dacă a fost și o componentă politică, electorală, dar din punct de vedere al părții medicale ceea ce se întâmplă este un lucru foarte grav și foarte probabil că lucrurile au fost scăpate de sub control și este foarte greu ca să revenim într-un timp scurt.”

Jurnalist: Vi se pare că sunt scăpate de sub control în sensul în care în toată această perioadă de vid legislativ oamenii s-au externat sau nu au mai vrut să stea în izolare? Efectul acestei perioade se va vedea când anume și cum ar putea arăta el?

 

Virgil Musta: ”Efectul perioadei de când oamenii au posibilitatea să nu mai stea în izolare dacă sunt bolnavi, să se externeze dacă doresc, să nu mai respecte nicio regulă deja se vede, pentru că este motivul principal pentru care acum avem un număr mare de cazuri. Și va exploda peste una, două, trei săptămâni când creșterea numărului bolnavilor va fi exponențială și când sistemul de sănătate nu va mai putea face față. Mi-e frică că vom ajunge în situația Italiei în care pacienții nu mai aveau unde să se interneze, formele grave rămâneau acasă, decedau la domiciliu sau poate pe străzi sau pe coridoarele spitalelor.”

Citește interviul integral AICI.

Citește și:

Marcel Vela face schimbări majore! Ordin privind preschimbarea permiselor eliberate de alte state

Medicul Monica Pop a explodat în privința Legii carantinării: ‘Internarea obligatorie e o jignire pentru români. Nimeni nu are curajul să explice de ce doar noi de pe tot Pământul!’

Veste mare! Mii de români vor primi bani- În ce condiții veți beneficia de ajutor

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare