sursa foto:  reuters

Vladimir Putin a dat ‘ordin’! De frica unui default, Rusia a efectuat în avans două plăți ale datoriilor internaționale

Pentru a evita o situaţie de neîndeplinire a obligaţiilor de plată, care a devenit probabilă de la invazia sa în Ucraina, Rusia a decis vineri să efectueze în avans două plăţi pentru datoria sa internaţională, scrie news.ro

 

 

Cu o săptămână înainte ca plăţile dobânzilor să fie scadente şi cu doar cinci zile înainte de expirarea unei derogări esenţiale din partea SUA care permite astfel de transferuri, Ministerul de Finanţe al Rusiei a declarat că a transferat 71,25 milioane de dolari pentru o emisiune de obligaţiuni denominate în dolari şi 26,5 milioane de euro (28 milioane de dolari) pentru obligaţiuni denominate în euro.

Rusia se confruntă cu perspectiva unui default suveran de când capitalele occidentale au impus sancţiuni ample în urma invaziei sale asupra Ucrainei, pe 24 februarie.

Ţara a fost aproape izolată de sistemul financiar global şi a văzut aproximativ jumătate din rezervele sale de 640 de miliarde de dolari din străinătate îngheţate.

 

Rusia, care a ripostat cu unele contramăsuri proprii, a putut continua să plătească până acum datorită unei licenţe speciale de la Trezoreria SUA, care permite deţinătorilor internaţionali de obligaţiuni să primească astfel de plăţi. Cu toate acestea, această scutire urmează să expire pe 25 mai, iar secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a semnalat săptămâna aceasta că nu va fi prelungită.

Obligaţiunile internaţionale de 40 de miliarde de dolari ale ţării, dintre care aproximativ jumătate sunt deţinute de investitori străini, au ajuns în atenţia publică în ultimele luni.

În timp ce Rusia părea iniţial dornică să reţină plăţile către investitorii străini dacă nu i se permite să folosească rezervele îngheţate în străinătate, acest lucru pare să se fi schimbat.

”Strategia Rusiei s-a transformat în a nu dori să fie de vină pentru un default”, a spus Kaan Nazli, de la firma de administrare a activelor Neuberger Berman, care deţine în portofoliu obligaţiuni ale statului rus, transmite news.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare