sursa foto:  B1.tv

Vladimir Putin face ‘orice’ ca să le închidă gura opozanților! Un apropiat al lui Aleksei Navalnîi a fost arestat după ce a denunțat ofensiva rusă în Ucraina

Cei care îl critică pe liderul de la Kremlin, ajung pe mâna justiției din Rusia. Este și cazul apropiatului lui Aleksei Navalnîi, Ilia Iaşin, pentru care parchetul rus a cerut luni nouă ani de închisoare după ce a denunţat ofensiva rusă în Ucraina.

 

 

 

„Procurorul a cerut nouă ani de privare de libertate”, a indicat echipa lui Iaşin într-un mesaj publicat pe reţelele de social media.

Verdictul va fi anunţat miercuri, potrivit tribunalului moscovit însărcinat cu dosarul, citat de agenţia oficială de presă TASS.

Militantul, în vârstă de 39 de ani şi arestat din iunie, este acuzat de „difuzarea unor informaţii false” despre acţiunile armatei ruse în Ucraina cu „incitare la ură”, delict pedepsit cu zece ani de închisoare.

Lui Iaşin i se reproşează, între altele, faptul că, în cursul unei intervenţii în direct pe YouTube, a denunţat „uciderea civililor” în localitatea ucraineană Bucea, de lângă Kiev, unde armata rusă este acuzată de abuzuri, ceea ce Moscova neagă.

Arestarea sa nu l-a împiedicat să continue să critice autorităţile într-un mod acerb şi să denunţe intervenţia militară în Ucraina.

La începutul lunii noiembrie, Iaşin i-a acuzat pe judecătorii ruşi că sunt „servitori” ai puterii şi îi dau lui Putin un „sentiment de impunitate”.

El este urmărit pe baza articolelor din codul penal introduse la scurt timp după declanşarea ofensivei ruse în Ucraina şi care îi pedepsesc pe cei care „discreditează” armata sau „publică informaţii false” pe acest subiect.

Aceste texte de lege sunt vagi, iar câmpul lor de aplicare este foarte larg, criticii Kremlinului văzând în ele un instrument „universal” pentru a urmări toate vocile critice.

Ilia Iaşin, care a început să militeze de foarte tânăr în anii 2000, este un apropiat al militantului anticorupţie Aleksei Navalnîi, încarcerat de la începutul anului 2021, după ce supravieţuise unei tentative de otrăvire cu agent neurotoxic Noviciok, otrăvire pe care el o atribuie Kremlinului, transmite AGERPRES

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare